Eigen bijdrage: SP wil recreatiesteigers in de Vecht

De SP wil dat in het bestemmingsplan 'De Vecht' voorzieningen worden gegeregeld voor de inwoners die geen huis met een grote tuin, met een sloep, jacht, berm, of steiger aan de Vecht bezitten. Dit in de vorm van meer vrij toegankelijke recreatie mogelijkheden aan de Vechtoevers zoals een bankje, zwem, vis, kano steigertjes of grasveldjes.

Het Zandpad en de Vechtbermen zijn vaak eigendom van de bewoners van de grotere en kleinere optrekjes langs de Vecht.  Borden “verboden toegang” of   “prive ”,  hekwerken,  heggen,  particuliere zwem-en-bootsteigers, dicht struikgewas, meerpalen, dicht struikgewas of prive parkeerplekken zorgen ervoor dat onze Vecht op steeds minder plaatsen zichtbaar en bereikbaar is.

Tussen de Vechtbrug in Breukelen en de Diependaalsedijk in Maarssen zijn er ruim 70 privé bootsteigers, vaak met een zwemtrapje. Veel gemeenteraadsleden spannen zich op dit moment in om een nieuw bestemmingsplan aan te passen aan de wensen van de aanwonenden. “DE VECHT IS ER VOOR ONS ALLEMAAL”  Onder dit  motto wil de SP dat de gemeente in het nieuwe bestemmingsplan de belangen behartigt van  alle inwoners. Ook van mensen die vaak niets meer hebben dan een balkon waar nauwelijks een opblaasbadje voor de kinderen past.

De meeste inwoners van onze gemeente hebben ook geen boten van 6 meter, laat staan 12 meter zoals het nieuwe bestemmingsplan wil toestaan aan de boot- en steigerbezitters. Veel  inwoners van onze gemeente zouden al blij zijn als je met een rubber bootje van 3 meter ergens veilig de Vecht op kon. Of dat je vanuit je rolstoel of scootmobiel op een steigertje ergens een hengeltje kon uitwerpen.  Of dat je tijdens een wandeling of fietstocht even op een bankje kan genieten van het uitzicht.  Of dat je op een warme dag gewoon even een duik kan nemen en ook weer normaal op de kant kon klimmen.

De SP wil daarom dat het nieuwe  bestemmingsplan ook voorzieningen regelt voor de inwoners die geen huis met een grote tuin, met een sloep, jacht, berm, of steiger aan de Vecht bezitten.  We vroegen tijdens de commissievergadering van 5 oktober aan de wethouder: “Wanneer gaat  het gemeentebestuur zich inzetten voor meer vrij toegankelijke recreatie mogelijkheden aan de Vechtoevers zoals een bankje, zwem, vis, kano steigertjes of grasveldjes?”  De SP wil gewoon een paar simpele recreatiesteigers met een zwemtrapje , een afvalbak, een zitbankje en een fietsenrek in de buurt. De steigers moeten ook toegankelijk zijn voor rolstoel en scootmobielgebruikers. Het advies van de wethouder aan de gemeenteraad was om onze voorstellen niet te steunen. De komende gemeenteraadsvergadering van 1 november gaan we het daarom weer op de agenda zetten, het amendement is al ingediend.