Expositie NIEUW WERK in Buitenplaats Doornburgh Maarssen
MAARSSEN – Voordat de opening van expositie NIEUW WERK van Buitenplaats Doornburgh kon beginnen werden de laatste puntjes op de i gezet. De expositie die het werk van drie verschillende kunstenaars laat zien is op 07 oktober geopend en is tot 08 januari te zien.

Reden genoeg voor student 1e jaar School voor Journalistiek Utrecht, Mariek Janssen, om nog voor de opening een kijkje te gaan nemen.
In een oud klooster wordt er druk gewerkt aan de opening voor een nieuwe expositie. De kunst die is gemaakt door drie kunstenaars, die daar in residentie hebben gezeten zal die middag worden geopend. Er worden nog stel de laatste puntjes op de i gezet. Die middag zal de expositie officieel openen. De expositie zal te zien zijn van zeven oktober tot acht januari.
Als je door de ingang loopt hoor je al snel het geluid van de stofzuiger. De laatste dingen worden nog snel even gestofzuigd. In de eerste expositie gang, waar het weef werk van Bart Lunenburg je van kamer tot kamer begeleid, staat er nog een trapje en liggen de schroeven nog op de grond. Bart heeft van maart tot mei in residentie gezeten in Buitenplaats Doornburgh en is daar tot zijn idee gekomen om weven en de architectuur van het klooster te verbinden. Als je van kamer tot kamer loopt zie je kunst met een verbinding tussen traditionele baksteenbouw en textielgeschiedenis. En dit doet hij tegen de achtergrond van de architectuur van Dom Hans van der Laan. Zo staat geschreven op de website van de buitenplaats.
Als je de gang uitloopt kom je terecht bij de kunst van Natalia Ossef. De kunst is volgens Ossef geïnspireerd door de manier dat het Afrikaanse volk met objecten omgaat. ‘Voor hen is het niet iets wat je koopt en dat van jou is. Voor hun zijn objecten echt een deel van hun leven. Ze zien objecten als voorvaderen.’ De verbinding met voorouders is bij Natalia’s werk ook een belangrijke drijfveer. Als je de ruimte inloopt word je begroet door een installatie van hangende en staande klei vormen. Hevig geïnspireerd op Egyptische symboliek zegt Natalia. De rode, witte en beige kleuren klei zijn allemaal kleuren die zijn gevonden tijdens haar residentie bij Doornburgh. In haar expositie loop je mee door een persoonlijke zoektocht naar balans en een betekenisvolle relatie met het verleden.
Aan het einde van de expositiehal loop je de expositieruimte waar nog een schilderij wordt recht gehangen. De schilderijen zijn een bom van kleuren en een mix van stijlen. Als je dichtbij staat komen er steeds weer nieuwe details naar boven. Een mechanische voet die je niet eerder had gezien, of een portret met de stijl van de middeleeuwen die verstopt zit tussen de hypermoderne schilderingen. Dit is het werk van Chae Eun Rhee. Een Koreaanse schilder die tijdens haar residentie monumentale olieverfschilderijen heeft gemaakt. Volgens de website van de buitenplaats heeft haar residentie invloed gehad op haar werk, haar omgeving maakte haar kleurgebruik feller en ook de Hollandse wolkenlucht is terug te zien op haar doeken.
De expositie bevindt zich in een oud klooster en is open voor publiek van zeven oktober tot acht januari. Wilt u meer weten over de expositie luister dan hieronder naar een audio reportage over de expositie NIEUW WERK.