Extra mankracht voor maaien van bermen

De gemeente Stichtse Vecht zet extra mankracht in om de bermen te maaien. Langs de weg wordt de eerste meter altijd weggemaaid. Daarbuiten slaat de onderhoudsploeg soms bewust stukken over. Dat is beter voor bijen, vlinders en laatbloeiende bloemen. (Foto gemeente Stichtse Vecht)

https://twitter.com/StichtseVecht/status/1404722479122239497

Keuzes bij maaien

Stukken met voedselarme ondergrond of waar al bijna bloemen in bloei staan, worden niet gemaaid. In het najaar worden deze stukken wel gemaaid en andere stukjes overgeslagen. Zo houden we de wegen veilig en vergroten we tegelijkertijd de biodiversiteit.

Maaisel blijft nog even liggen

Het maaien van de bermen gebeurt met behulp van machines. Op plekken waar verschillende planten en kruiden groeien, wordt het maaisel niet verpulverd. We ruimen dat maaisel expres niet meteen op, maar laten het een dag of 5 liggen. De afgemaaide kruiden krijgen zo de kans om te drogen en het zaad kan op de grond vallen. Hierdoor kunnen er nog meer kruiden en andere bloemen gaan groeien.

Klepelmethode

Op droge, arme graslanden gebruiken we de klepelmethode. Dit maaisel wordt wél verpulverd door de klepels van de machine. Het gras wordt daarna verteerd door het bodemleven.

Meer informatie

Lees meer over snoeien en maaien op de website van de gemeente Stichtse Vecht: onze webpagina.