Fietsen langs plekken aan de Vecht met Nederlands-Amerikaanse banden

Het is precies 375 jaar geleden dat Hollanders in Amerika de nederzetting Breuckelen stichtten, het latere Brooklyn. In het kader van dit speciale #Brooklyn375-jaar introduceerde de Stichting Brooklyn Bridge Breukelen deze week een fietsroute langs allerlei plekken aan de Vecht die Nederlands-Amerikaanse raakvlakken hebben. Deze Brooklyn375 Fietsroute werd bij de Original Brooklyn Bridge (Vechtbrug) in Breukelen gepresenteerd door ontwikkelaar Juliëtte Jonker-Duynstee en het bestuur van de Stichting Brooklyn Bridge Breukelen.  

Met bestuursleden en andere lokale belangstellenden (onder wie Amerikanen uit Stichtse Vecht) werd de route voor de eerste keer gefietst. De tocht over 18 kilometer voert langs 14 bestemmingen. "De haltes hebben allemaal een verhaal met meerdere afbeeldingen”, vertelt auteur en samensteller Juliëtte Jonker-Duynstee. "Als je de app downloadt en je komt in de buurt van een routepunt, gaat de tekst vanzelf lopen. De route is gratis online te gebruiken via app, website en QR-code en is voorzien van audiotour, achtergrondverhalen en een Engelse vertaling."

De tocht voert de bezoeker langs bijzondere plekken aan de Vecht die banden hebben met Amerika. Hoor tijdens de audiotour de verhalen achter de buitenplaatsen van bewindhebbers van de West-Indische Compagnie en de herkomst van exotische bomen in de parken aan de Vecht. Leer over de na-oorlogse hulp van ‘Aunt Marguerite’ aan Breukelaren of hoe schilderijen van kunsthandelaar Goudstikker van kasteel Nijenrode in Amerika belandden. Deze speciale Brooklyn375 Fietsroute werd financieel mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds Stichtse Vecht.