Flatbewoners Willem van Hoornhof knettergek van kapot brandalarm

Het duurt al maanden, maar afgelopen week was het wel heel erg. Zo'n tien keer ging het brandalarmsysteem in wooncomplex Willem van Hoornhof in Maarssenbroek af. En elke keer was het vals alarm. Bewoners worden ondertussen helemaal gek van het lawaai.

"Het is verschrikkelijk, echt verschrikkelijk", zegt Maria Zevenbergen, bewoner van het complex. "Echt een hoge piep hoor je. En dat blijft doorgaan totdat er iemand van de beveiliging komt om dat geluid uit te zetten." Doordat het brandalarm afgaat, 's nachts maar ook overdag, blokkeren ook de liften. En ook dat zorgt voor lawaai. Zevenbergen: "Dat geloei van die ventilator, dat is echt verschrikkelijk. Dat hoor je overal."

Kapotte rookmelder
De geblokkeerde liften maken dat met name de oudere bewoners niet meer naar de begane grond kunnen komen. "Dat is een verschrikking, heel erg. We hebben hier een recreatiezaal. En een kapotte lift zorgt er dus voor dat ik niet naar de recreatiezaal kan", vertelt de 86-jarige Greet Weijers.

Woningcorporatie Portaal laat in een reactie weten dat een kapotte rookmelder in één van de appartementen de reden was dat het brandalarm steeds afging. "Dat vinden wij echt erg vervelend. Dat de bewoners hier last van hebben begrijpen we volkomen, zo'n alarm maakt echt veel herrie. De bewoner was niet thuis, daarom ging het alarm zo lang af", zegt een woordvoerder.

Installatie vervangen
De rookmelder is inmiddels onklaar gemaakt en het hele brandalarmsysteem wordt vervangen. "Er komen gekoppelde rookmelders. Dat betekent dat elke woning een losse rookmelder krijgt (dus dan gaan ze niet allemaal af) en ook in de gangen komen rookmelders. De Willem van Hoornhof was vroeger een seniorencomplex. Het brandmeldingssysteem is daarop aangepast. Gaat er in één woning een brandalarm af dan gaat er in het hele complex een alarm af. Dat is niet meer nodig nu."

Maar voordat de hele installatie vervangen wordt, is het januari 2022. Er komen ook nieuwe brandwerende deuren. De bewoners kunnen daar niet op wachten zegt Zevenbergen, bovendien hebben ze er geen vertrouwen in dat met het weghalen van één rookmelder de problemen ook zijn verholpen. "Nee, dat kan niet. Mensen gaan nu al bij hun kinderen slapen omdat ze geen nachtrust krijgen. Nee, dit kan echt niet."