Geen vrij reizen meer voor Oekraïense vluchtelingen

Sinds 1 maart 2022 reizen Oekraïense vluchtelingen gratis met al het openbaar vervoer naar hun veilige opvangplek in Nederland. Dit verandert vanaf 1 juni 2022. Oekraïense vluchtelingen moeten dan een geldig vervoersbewijs hebben, laat OV Nederland weten.

De Nederlandse OV-bedrijven besloten gezamenlijk om hun solidariteit met de Oekraïners te tonen door hen vrij te laten reizen. Er is op grote schaal gebruik gemaakt van dit initiatief. Omdat het proces rond de financiële ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingen nu de verantwoordelijkheid van gemeenten is, komt de tijdelijke regeling voor Oekraïners om vrij te reizen te vervallen. Elke reiziger betaalt weer voor zijn of haar reis.

NS is uitzondering

Het gratis reizen met het openbaar vervoer in Nederland was vooral bedoeld voor het inreizen naar Nederland. Het gaat dan niet alleen om de eerste reis vanuit het buitenland. Ook daarop volgende reizen om herenigd te worden met familie vallen hieronder. In de treinen van de NS geldt het vrij inreizen nog wel. Oekraïense vluchtelingen kunnen een gratis vervoersbewijs ophalen bij de Tickets en Service-balies op de (grotere) treinstations van NS, op vertoon van een Oekraïens identiteitsbewijs en een Duits, Belgisch, Frans of Oostenrijks vervoerbewijs dat niet ouder is dan 24 uur.