Gemeente ‘scoort’ een 4,4 als toiletvriendelijke gemeente

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) heeft een lijst gepubliceerd naar aanleiding van Wereld Toilet Dag op 19 november. Daarin ‘scoort’ de gemeente Stichtse Vecht een 200e plaats in Nederland en een 16e plaats in de provincie. Met een beoordeling van een 4,4 is gemeente Stichtse Vecht niet heel erg toiletvriendelijk. 

De gemeente Amersfoort is de toiletvriendelijkste in de provincie Utrecht, gevolgd door Utrecht en Baarn. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat deze week vanwege Wereld Toilet Dag (19 november) bekend wordt gemaakt. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) rangschikt elk jaar alle gemeenten in samenwerking met de HogeNood-app die nu zo’n 8.300 toiletten in Nederland vindbaar maakt. Zes indicatoren bepalen de plek die elke gemeente krijgt in de ranglijst.

“Toiletten zijn niet alleen van belang voor 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar voor ons allemaal,” aldus Leonie Klabbers, adjunct-directeur van de Maag Lever Darm Stichting. “Eén op de drie mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder andere het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en recreatiegebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn. Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval en daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen.”

In Stichtse Vecht staat het onderwerp regelmatig ter discussie. In algemeenheid willen college van B&W en de politiek de situatie in Stichtse Vecht verbeteren. De SP pleit al een tijd voor verbetering van de toiletvriendelijkheid rondom het openbare gedeelte van de Maarsseveense Plassen.