RTV Stichtse Vecht

Gemeente waarschuwt voor onbetrouwbaar ijs

Ondanks de vorst van de afgelopen nachten, is er sprake van onbetrouwbaar ijs volgens de gemeente Stichtse Vecht. De gemeente adviseert inwoners om de website schaatsen.nl en de app 'IJsmeester' in de gaten te houden. (Archieffoto RTV Stichtse Vecht ter illustratie)

Gemeente Stichtse Vecht: 'Het is nog nergens veilig om op open water te schaatsen. Dit geldt ook voor sloten en kleine plassen waar eventueel nog een gemaal draait.'

Wil je weten waar je veilig kunt schaatsen? Kijk dan op www.schaatsen.nl.

• Gemeente Stichtse Vecht

Deze website is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB). Je kunt daar nakijken op welke natuurijsbanen het ijs goed genoeg is om op te schaatsen. Wanneer het vriezende weer aanhoudt, lees je daar ook aan welke toertochten je veilig mee kunt doen.

Veilig ijs vinden via de app IJsmeester

Je kunt de app IJsmeester raadplegen om te zien waar het ijs betrouwbaar is. Deze app is een belangrijke informatiebron voor schaatsliefhebbers en geeft per locatie de ijsdikte en het soort schaatsijs aan. Ga nooit schaatsen op ijs dat niet is goedgekeurd!

Download de app

Doe voorzichtig

Als iemand toch door het ijs zakt en niet meer uit het water kan komen, bel dan direct 112. Let op je eigen veiligheid en probeer bijvoorbeeld een stuk touw of een tak toe te werpen. Is de persoon uit het water? Help deze persoon naar een warme omgeving.

Ook burgervader Ap Reinders vraag inwoners via zijn social media kanalen om alert te zijn.