Goede kansen op school voor kinderen in armoede

“Wij willen dat alle kinderen een goede kans krijgen op school. Of je ouders nu arm of rijk zijn.” Dat zegt wethouder Onderwijs Hetty Veneklaas. Daarom start de gemeente met het Jeugdeducatiefonds als aanvulling op het hulpaanbod voor kinderen uit gezinnen met geldzorgen. (Foto's PvdA).

In Stichtse Vecht leven meer dan 1.000 kinderen tot 18 jaar in armoede. Dat wil zeggen dat hun gezin moet rondkomen met een inkomen tot 150% van het sociaal minimum. Het Jeugdeducatiefonds start dit jaar op basisschool De Kameleon. De school krijgt hiervoor op donderdag 4 november een certificaat van Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds. Later dit schooljaar volgt een tweede school. 

PvdA Stichtse Vecht
PvdA raadslid Sophia Jeddaoui heeft zich hier hard voor gemaakt en alle partijen bij elkaar gebracht. “Ook in onze gemeente zien we helaas nog scholen met een oververtegenwoordiging van kinderen uit gezinnen met lage inkomens. Armoede leidt al te vaak tot ongelijke kansen in het onderwijs. In de praktijk zien we dat achterstanden die kinderen op die manier oplopen niet of nauwelijks meer worden ingehaald.”

Onderwijs kan kinderen uit armoede helpen
Als er thuis geen geld is kan dat stress en zorgen geven in het gezin. Dan is er minder aandacht voor school en leren. Veneklaas: “Kansen krijgen om te leren is juist dan belangrijk. Daarom ben ik ook zo blij met het Jeugdeducatiefonds, een tip van raadslid Sofia Jeddaoui. Door goede kansen te bieden voorkomen we namelijk schooluitval, leren kinderen langer door en hebben deze kinderen uiteindelijk meer kans op een baan. Dat doorbreekt het patroon van armoede: ouders in armoede – kinderen ook in armoede.” 

Jeugdeducatiefonds helpt
Het landelijke Jeugdeducatiefonds richt zich op basisscholen waarvan meer dan de helft van de kinderen in armoede leeft. Aanvragen voor het fonds lopen via de school. Daar is goed zicht op de thuissituatie, de talenten en mogelijkheden van de kinderen. Het fonds vergoedt ondersteuning zoals huiswerkbegeleiding, kindercoaching en gezonde voeding op school. Ook biedt het fonds hulp aan individuele kinderen, zoals voor het kopen van een bed of bureau. 

Creëren van gelijke kansen
Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds: “Wij willen een bijdrage leveren aan een samenleving waarin álle kinderen een zo hoog mogelijk niveau van opleiding en talentontwikkeling bereiken. Oók de kinderen die opgroeien in achterstandssituaties. Wij zijn dan ook heel bij, dat we door de bijdrage van de gemeente in Stichtse Vecht kunnen starten op De Kameleon.”