GoedSamenLeven-award voor burgerinitiatief Oekraïense vluchtelingen

Op zaterdag 20 mei is op de kerkbrink in Breukelen voor de 3e keer de GoedSamenLeven-award uitgereikt. De raadsleden Ike Roetman en Frans de Ronde mochten deze op een zonnige dag uitreiken aan Mike Lodder. Hij heeft zich onder andere ingezet om huisvesting te regelen voor meer dan 25 Oekraïense gezinnen in de gemeente Stichtse Vecht. Daarnaast is hij een crowdfunding gestart, waarmee 60 euro leefgeld per week werd bekostigd. Ook werken er tot op de dag van vandaag verschillende vluchtelingen bij hem in café-restaurant De Danne.

In de aanwezigheid van zo’n 20 betrokken vrijwilligers en geholpen Oekraïners werd Mike bedankt voor de voortrekkersrol die hij heeft opgepakt. Verschillende verhalen passeerden hierin de revue, variërend van een tijdelijke woning waarin werd voorzien tot werk wat aangeboden kon worden. De dankbaarheid voor alle inzet kwam duidelijk naar voren middels luid applaus en brede glimlachen tijdens de uitreiking.

Naast de hartverwarmende verhalen van Oekraïners die geholpen zijn werd ook de kracht van een burgerinitiatief en een constructieve gemeente benadrukt. Toen de vraag voor leefgeld groter werd dan hetgeen voorzien kon worden uit de crowdfunding kon de gemeente na overleg binnen 3 weken het uitreiken van leefgeld overnemen. Dat er nog meer overleg nodig is bleek wel uit de zorgen die leven met betrekking tot de geplande sluiting van tijdelijke woningen op de Planetenbaan.

De ChristenUnie-SGP staat voor een samenleving waarin we zorgen voor elkaar. Dat kunnen we als lokale politiek niet alleen, daarom willen we mensen als Mike, maar ook alle vrijwilligers die betrokken geweest zijn bij dit initiatief bedanken met de uitreiking van deze award.


Meer nieuws