Handje Helpen project: ‘Als naar school gaan niet meer lukt’

Even lekker ontspannen en de herfstvakantie is alweer voorbij. Voor de meeste kinderen betekent dit met frisse tegenzin weer aan de slag. Zo niet voor de groeiende groep thuiszitters die Nederland telt. Er zijn steeds meer kinderen die - om uiteenlopende redenen - langdurig niet naar school gaan, kinderen waar geen plek voor is. Een groot probleem, waarvoor geen eenvoudige oplossing is. Toch boekt vrijwilligersorganisatie Handjehelpen goede resultaten met de inzet van maatjes. Jonge vrijwilligers of stagiairs zorgen voor het herstel van ‘gewoon menselijk contact’ en brengen weer wat lucht. Ongedwongen en juist dat kan zorgen voor wat beweging; kleine stapjes op de lange weg terug naar school. (Archieffoto RTV Stichtse Vecht).

Elk kind dat niet meer naar school kan en thuis komt te zitten is er één te veel. En ondanks de welgemeende inzet en samenwerking van professionals bij lokale, regionale en landelijke organisaties, blijft de groep kinderen die thuiszit groeien. De problematiek is enorm. Naarmate het thuiszitten langer duurt, raakt het kind verder weg van het ‘gewone leven’ en sociale contacten. Hij doet niet meer mee. Met alle gevolgen van dien. Een grote zorg die ontregelend is voor het hele gezin.  

De kracht van een maatje

Gelukkig worden er met de inzet van informele zorg goede ervaringen opgedaan. De inzet van een maatje, een jonge stagiair of vrijwilliger, biedt lucht en zorgt voor kleine stappen op de lange weg terug naar school. Dit zijn in het kort de ervaringen die Handjehelpen, samen met diverse formele zorgpartners, het afgelopen jaar heeft opgedaan met het project ‘Als naar school gaan niet meer lukt’. Een maatje sluit aan bij wat wel kan en brengt ‘gewoon menselijk contact’, wat structuur en afleiding. Ongedwongen en los van protocollen of zorgplannen. Niks moet en juist dat kan helpen om weer in beweging te komen. En een maatje ontlast de thuissituatie. Er komt weer wat rust in het gezin en het versterkt het vertrouwen dat het weer goed zal komen. 

Merel en Amy

Dat zijn ook de ervaringen van de vader van Merel, een meisje van zestien dat al vanaf haar twaalfde thuiszit. Merel heeft het zwaar sinds haar ouders scheidden. Haar moeder keert zich van haar af en Merel raakt depressief. Samen met haar ASS maakt dat dat ze niet in staat is om op het voortgezet onderwijs te beginnen. Ze wordt een thuiszitter en het gaat steeds slechter. Merel sluit zich af voor de buitenwereld en komt niet meer buiten. Vader probeert zo goed mogelijk zijn werk te blijven doen en af en toe wat tijd voor zichzelf te maken, maar de situatie is zwaar. Het sociaal wijkteam wijst Merels vader op Handjehelpen en na een oriënterend gesprek komt Amy, maatje via Handjehelpen, bij Merel thuis. Nog diezelfde dag vinden de twee elkaar in gamen en Netflixen. Verder hoeft er niks en er worden geen ingewikkelde vragen gesteld. Amy komt voortaan wekelijks bij Merel en langzaam worden er stappen gezet. Merel gaat met Amy en de hond wandelen en na een poosje gaan ze zelfs samen naar de dagbesteding. Een aantal maanden later gaat Amy al drie dagen per week zelfstandig naar de dagbesteding. Haar vader vertelt: “Bij Amy hoefde Merel niks en had ze sinds lange tijd het gevoel dat ze oké was. Juist dat zorgde ervoor dat ze stappen kon zetten. Amy heeft haar en mij enorm geholpen.”

Sam en Roel

Ook Sam van tien is een thuiszitter. Hij had het al langer niet gemakkelijk op school en valt in coronatijd uit. Niet alleen op school, maar bij alles. Hij komt zijn huis niet meer uit. De huisarts attendeert zijn moeder op Handjehelpen en Sam wordt gekoppeld aan Roel, met zijn grote lach en soortgelijke ervaringen. Een topmatch. Samen veel lachen en gamen en uiteindelijk ook de deur uit om een balletje te trappen in het park. Dáár waar ook klasgenootjes zijn. Van het één komt het ander en na een klein jaar start Sam weer op de basisschool.

Meld je aan!

Zomaar een paar mooie matches tussen thuiszitters en hun maatjes. We maken er graag nog veel meer! Dus kun je wel wat hulp gebruiken voor een thuiszitter? Meld je dan aan via onze website: www.handjehelpen.nl of neem telefonisch contact op via: 030 263 29 50. Ook als je graag maatje wil worden voor een thuiszitter horen we natuurlijk graag van je.

Als naar school gaan niet meer lukt

Met het project ‘Als naar school gaan niet meer lukt’ koppelt Handjehelpen thuiszitters aan een maatje - een stagiair of jonge vrijwilliger - dat er is voor de thuiszitter. Een maatje dat op een ongedwongen manier activeert, een luisterend oor biedt en tegelijkertijd het gezin ontlast.