RTV Stichtse Vecht

Hartpatiënten Nederland zoekt kandidaten voor onderzoek mobiel ECG-apparaat

Hartpatiënten Nederland zoekt mensen die mee willen doen met een uniek onderzoek. We gaan namelijk onderzoek doen naar een klein apparaatje, dat je tussen duim en wijsvinger kunt vastpakken en op die manier een ECG (hartfilmpje) maakt. Op deze manier kan een hartritmestoornis worden vastgesteld.

Deze Kardia Mobile werd onlangs op de markt gebracht en is relatief goedkoop te verkrijgen. Het apparaatje maakt het mogelijk om zelf, eenvoudig, binnen dertig seconden een hartfilmpje te maken.

Diagnose
Via een app op je mobieltje wordt dat filmpje doorgestuurd naar ons, vervolgens wordt het door onze deskundige beoordeeld of er inderdaad sprake was van een hartritmestoornis. Met het hartfilmpje en de diagnose kan de patiënt zich vervolgens bij de eigen huisarts melden.

Superhandig
Veel mensen hebben last van hartritmestoornissen. Maar vaak is dit, tegen de tijd dat ze bij de dokter komen, alweer voorbij. Dat is erg frustrerend. Nogal wat mensen haasten zich zodoende meermaals vergeefs naar de huisarts, die echter geen diagnose kan stellen omdat de hartslag intussen alweer normaal is.

Kardia Mobile
De Kardia Mobile biedt mogelijk een uitkomst, en dat gaan we nu verder onderzoeken. We zoeken proefpersonen die vaker last hebben van plotselinge komende en gaande hartritmestoornissen, zoals een hart dat een slag overslaat of juist minutenlang heel erg snel gaat kloppen. Zoiets voel je en zorgt voor veel onrust, vermoeidheid en stress. Dat laatste zeker als je altijd te laat bij de dokter komt.

"Aan de hand van de binnengekomen ECG's kan onze deskundige bekijken of het apparaatje doet wat het belooft te doen. En dus van waarde is voor hartpatiënten", zegt Marly van Overveld, coördinator van Hartpatiënten Nederland. "Zo ja, dan is dit een belangrijk signaal voor patiënten, maar ook voor verzekeraars, cardiologen en ziekenhuizen. Het zou mooi zijn als zulke handzame ECG-meters dan door specialisten verstrekt en door verzekeraars vergoed worden."

Mensen die zich via dit formulier aanmelden komen in aanmerking om mee te doen aan het onderzoek van Hartpatiënten Nederland.