Hij komt, hij komt…… maar ook dit jaar?

Kan Sinterklaas komende maand zijn paardje door de straten van Stichtse Vecht laten rijden? Dat is op dit moment nog even de vraag. De nog altijd geldende Corona maatregelen staan toe dat er evenementen kunnen plaatsvinden maar wel volgens strikte regels. De intocht Sinterklaas valt voor  een gedeelte onder de regel van een evenement en moet iedere bezoeker boven de 12 jaar een vaccinatiebewijs of negatieve test kunnen tonen. Organisaties van de intochten zijn verantwoordelijk voor de controle daarop. De vraag is of deze vrijwilligers organisaties dat aankunnen.

Ook voor de gemeente is het een probleem. Kan de intocht Sinterklaas dit jaar in de verschillende kernen wel uitgevoerd worden? De ambtenaren van de afdeling Vergunningen Stichtse Vecht denken zeer goed mee in het zoeken naar mogelijkheid. Probleem is dat op de plekken waar Sint en zijn gevolg stilstaat om dansjes, liedjes en welkomstwoorden te krijgen, dit gezien wordt als een evenement. Dan moet dit gebied, aldus het recente rapport van veiligheidsregio Utrecht, afgezet zijn met hekken en bij de poortjes coronacheck plaatsvinden. Organisator Arjan Kroon van de intocht in Maarssen geeft aan: ‘dat betekent voor ons dat wij wellicht de grachten in het dorp, Plesmanpromenade, Harmonieplein en park Goudestein zouden moeten afzetten met hekken. Daarnaast moeten wij vrijwilligers vinden die deze check gaan doen en instaat zijn om dan ook te handhaven. Daar zien wij geen mogelijkheid toe en dan is helaas de intocht niet mogelijk’.

Zover is het echter nog niet.  De gemeente zet zich heel goed in om de intocht wel mogelijk te maken. Er wordt onder andere gekeken om die momenten waar Sint en zijn gevolg stilstaat zo kort mogelijk te houden. Dat dit minder leuk is dan normaal snapt iedereen maar als dat de intocht mogelijk maakt dan is het maar niet anders. Uiteindelijk ligt de beslissing bij burgemeester Ap Reinders. Hopelijk stemt hij in met de aanpassingen en kunnen de kinderen van Stichtse Vecht na een jaar van afwezigheid Sinterklaas door de grachten en straten van Stichtse Vecht zien gaan.