Hoe zit het met elektrisch rijden in Stichtse Vecht?

Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Op 1 april 2021 waren er ruim 177.000 elektrische auto’s en nog eens 110.000 plugin-hybride auto’s. Het aantal (semi)publieke laadpunten is doorgegroeid naar ruim 72.000. Maar hoe staat het eigenlijk met elektrische rijden in Stichtse Vecht? Het kennisplatform voor elektrisch rijden www.evplan.nl zocht het uit. Hierbij is gebruik gemaakt van eigen bronnen en openbare overheidsdata (CBS, RDW, RVO, Klimaatmonitor)

Elektrische auto’s in Stichtse Vecht
In Stichtse Vecht staan 32622 personenauto’s geregistreerd. Daarvan staan er 820 (2,51%) geregistreerd als elektrische personenauto en nog eens 463 (1,42%) als plug-in hybride auto. Van alle auto’s in Stichtse Vecht wordt dus 3,93% (deels) elektrisch aangedreven. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde van 2,26%.

Laadpunten in Stichtse Vecht
In de gemeente Stichtse Vecht zijn er zijn er in totaal 311 (semi)publieke laadpunten voor stekkerauto’s. Dit zijn laadpalen die in principe iedereen kan gebruiken.


1. Er zijn 123 publieke laadpalen. Hier kan iedereen gebruik van maken.

2. Er zijn 141 semi-publieke laadpalen. Deze bevinden zich op privé terrein maar zijn wel voor iedereen toegankelijk. Denk aan een laadpaal in parkeergarage, een
    tankstation of hotel.

3. Op dit moment zijn er 47 snellaadpunten beschikbaar in Stichtse Vecht.

Steeds meer elektrische voertuigen

De laadpaaldichtheid (het aantal laadpunten per elektrische auto) in de gemeente ligt op 0,24%. Dat betekent dat er 4 elektrische auto’s per laadpaal in Stichtse Vecht zijn. Dat is lager dan het landelijke gemiddelde van 0,3% (4,5 EV’s per laadpaal). De verwachting is dat steeds meer inwoners in Stichtse Vecht overstappen op een elektrische auto. Er zullen dan ook meer laadpunten bijkomen.


Voor meer informatie zie de onderzoekspagina (https://www.evplan.nl/onderzoek/).