RTV Stichtse Vecht

Hondenuitlaatservices Stichtse Vecht met handen in het haar door nieuwe regels: ‘Ik ben genoodzaakt te stoppen’

Stichtse Vecht - Steeds meer natuurgebieden weigeren bezoekers met grote groepen honden. Je mag er vaak nog met maximaal drie viervoeters rondlopen. Ook in het Goois Natuurreservaat dichtbij Hilversum, waar veel hondenuitlaters uit Stichtse Vecht komen, veranderen de regels. Vanaf morgen mogen zij daar nog maar maximaal drie honden per begeleider meenemen. Uitlaatservices in de regio komen daardoor in de problemen. Ze kunnen nergens anders meer heen en dat betekent voor een aantal van hen het einde van hun bedrijf en passie. 

Hein van der Heijden (66) belandde twintig jaar geleden in een burn-out en wilde graag heel wat anders gaan doen met zijn leven. Hij begon met het uitlaten van de hond van de buren, maar dat liep al gauw uit de klauwen. Vandaag de dag laat hij zo’n 10 honden per keer uit. “De vrijheid, lekker buiten, eigen baas zijn, de omgang met de dieren. Dat spreekt mij aan,” vertelt Hein.


Nergens meer welkom

Na twintig jaar is het vandaag zijn laatste dag als hondenuitlater. Niet omdat Hein wíl stoppen, maar omdat hij nergens meer welkom is met zijn honden.

De kleine plas in Maarssen en het Gagelbos in Utrecht waren al niet meer toegankelijk voor grote groepen honden. Maar nu sluit ook de Hoorneboegse Heide dichtbij Hilversum vanaf morgen de hekken voor meer dan drie honden per begeleider.

Lees ook: Recreatieschap wil geen hondenuitlaatbedrijven meer

Volgens het Goois Natuurreservaat is het besluit nodig. “De druk in onze natuurgebieden is heel hoog. De afgelopen jaren is het aantal bezoekers met grote groepen honden, zoals de hondenuitlaatservices, toegenomen en dat zorgt voor overlast voor recreanten en natuur,” zegt Peter Kampen, terreinbeheerder van het natuurreservaat. “Mensen voelen zich bedreigd als grote groepen honden op hen afkomen. Dat vinden ze eng. De natuur wordt ook verstoord, doordat de groepen honden achter wilde dieren aanrennen.” Het Goois Natuurreservaat is de laatste natuurbeschermingsorganisatie in de omgeving van Stichtse Vecht die de regels aanpast.

Einde oefening

Door de nieuwe regels is Hein nu genoodzaakt te stoppen. “Als ze dit niet terugdraaien dan is het einde oefening.” Volgens hem lijden de goeden nu onder de slechten: “Je doet je werk goed, maar het voelt als een soort ontslag. Dat voelt onrechtvaardig. Ik heb er geen woorden voor,” zegt hij geëmotioneerd. Hein weet niet meer wat hij moet doen: “Ik moet honden en eigenaren gaan teleurstellen. Als je 25 klanten hebt en je kan maar 3 honden per dag mee nemen, dan kun je niet iedereen tevreden stellen.”

Niet alleen Hein ervaart problemen. Ook andere hondenuitlaatservices in de regio staan onder druk. Zo moet hondenuitlater Ricardo Miedema door de nieuwe regels zijn prijzen fors verhogen: “Je maakt langere dagen en je moet meer heen en weer rijden. Dat kost geld. Dus ik moet de prijzen wel omhoog gooien.” De hondenuitlater krijgt bijna dagelijks aanvragen van hondeneigenaren: “Ik kan niet zoveel honden kwijt, dus ik moet ze teleurstellen. Maar die mensen zitten met de handen in het haar, want wie gaat dan die honden uitlaten?”

Hein hoopt ondertussen dat de gemeente nog iets voor hem kan betekenen. “Een weiland of in een boomgaard, gewoon een stuk land voor de hondjes uit Stichtse Vecht.”