Honderdjarige mevrouw De Jong-van Beers uit Nieuwer ter Aa

Mevrouw Beatrice de Jong-van Beers uit Nieuwer ter Aa vierde dinsdag 7 september haar honderdste verjaardag. Burgemeester Ap Reinders kwam haar namens de gemeente Stichtse Vecht feliciteren.

De honderjarige werd in Rotterdam geboren, daarna woonde ze in Amersfoort, Bosch en Duin, Huis ter Heide, Epen en Blaricum. Ze woonde in Amsterdam, in verzorgingshuis. Nu woont ze bij haar dochter in Nieuwer ter Aa.

Mevrouw de Jong heeft 4 kinderen, waarvan een zoon is overleden. Er zijn geen kleinkinderen en achterkleinkinderen

In haar lange leven heeft Beatrice de Jong veel meegemaakt. Zoals de opmars van de luchtvaart en de komst van auto’s in het straatbeeld. Ze maakte de hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog mee en moest de boer op om eten te vinden.

Haar vader was architect en zeer kunstzinnig. Hij heeft veel kerken ontworpen, onder anderen een kerk in Leeuwarden. Van hem heeft ze de voorliefde voor ontwerpen, kunst en speciale gebouwen meegekregen. Guggenheim heeft in het bijzonder haar interesse.

Verder houdt mevrouw de Jong van de bossen, de natuur, dieren (honden, duiven), opera, tuinen, schaken en rijden in een sportwagen. Ze had vroeger een huis in Italië. Op haar 85e en 90e maakte ze jubileumreizen en is ze in New York en Bilbao (Guggenheim museum) geweest.

Foto's met dank aan Edel van Slooten (gemeente Stichtse Vecht)