‘IJsjes van Elly’ voor schoolkinderen Breukelen

Maandag 28 juni deelden burgemeester Ap Reinders, Annet Schoevaars en Mieke Arntz ijsjes uit aan de schoolkinderen van groep 3 van De Regenboog in Breukelen. Zij deden dit namens de ‘Elly Stichting’ volgens het testament van Elly van Stekelenburg. Een ijsje van Elly, een echte Breukelense traditie, uitgedeeld op haar geboortedag.

Beroemd actrice

Elly van Stekelenburg was een beroemd actrice die in Breukelen woonde. Op haar verjaardag gaf zij de kinderen van de basisscholen altijd een ijsje. Ze kwamen dat halen bij het huis waar Elly woonde, ‘Huize de Zwaluw’ aan de Straatweg in Breukelen.

Cum laude toneelschool

Al vroeg was duidelijk dat Elly graag toneel speelde. Zo kreeg haar moeder op school te horen dat Elly zich wat meer in moest houden, ze was altijd aan het voordragen en zingen. In 1921 behaalde zij cum laude haar diploma aan de toneelschool te Amsterdam. In haar carrière heeft ze veel onderscheidingen gekregen, ze was een gevierd actrice en regisseuse.

IJsjes in haar testament

Elly bepaalde in haar testament dat de kinderen van de basisscholen in Breukelen op haar verjaardag een ijsje moesten krijgen om de gedachte aan haar levend te houden. Na haar overlijden heeft Paul van Warmerdam de “Elly stichting” (Stichting Elly van Stekelenburg) opgericht. Deze stichting zorgt ervoor dat de kinderen van groep 3 een ijsje krijgen op 28 juni.

Breukelense traditie

Dit is dus een echte Breukelense traditie, evenals het poffertjes eten, in de poffertjeskraam in Boom en Bosch. De Dudok de Witstichting zorgt ervoor dat alle basisschoolkinderen, begin oktober, een portie poffertjes krijgen. Zo worden deze tradities levend gehouden!