In gesprek met: Yvonne Pot directeur Kansis
Sinds februari is Yvonne Pot de nieuwe directeur van Kansis in Breukelen. Kansis zorgt ervoor dat de doelgroep die het zelfstandig niet redt op de arbeidsmarkt, ondersteuning krijgt. Na haar vele werkervaring in de sociale werkvoorziening, zit Pot goed op haar plek bij Kansis. Kiki-Jane van Iterson, student Journalistiek ging bij haar op de koffie.

Directeur van een bedrijf word je niet zomaar, dus heb ik Pot gevraagd welke weg zij heeft afgelegd om nu directeur van Kansis te zijn. Na de middelbare school is Pot bedrijfskunde gaan studeren, waar zij daarna terechtkwam in het bedrijfsleven. ‘Ik kom uit een ondernemersgezin, dus heb ik een aantal jaren in het familiebedrijf gezeten.’ Hierna is Pot overgestapt naar de postsortering. ‘Op een gegeven moment bedenk je je welke kant je op wilt. Ik heb een goede start gehad en heb alle kansen gegrepen die ik heb gekregen. Toen ik voor een heel groot bedrijf in Duitsland werkte heb ik mij de vraag gesteld: ‘voor wie doe ik het nou eigenlijk?’ Pot zocht een baan waar zij haar energie kwijt kon, maar waar de baten terecht komen bij mensen die minder geluk hebben gehad. Om dit is ze overgestapt naar de sociale werkvoorziening.
Kansis bestaat uit twee stichtingen: KansisGroen en Kansis. Kansis ondersteunt de doelgroep die het zelfstandig niet redt in de maatschappij en is verantwoordelijk voor de werknemers om passend werk te vinden en daarmee hun eigen geld verdienen. Het doel is om uiteindelijk ergens in dienst te komen. ‘Er blijft een grote groep mensen over die het in een regulier bedrijf niet redt. Voor deze doelgroep gaat dit werk bijvoorbeeld te snel of zijn er veel prikkels. Het is mooi dat je als gemeente een infrastructuur hebt waar mensen die het niet redden, toch op een zinvolle manier aan de slag kunnen. Hierdoor ontwikkelen ze zelfredzaamheid en verdienen hun eigen geld. Dit maakt het heel zinvol, vertelt Pot. Een aantal van deze werknemers komt terecht bij QBig of de Straatweggroep, maar ze worden wel begeleid vanuit Kansis. Daarnaast is er KansisGroen, hier worden groenwerkzaamheden en andere werkzaamheden in de openbare ruimte in Stichtse Vecht én ook in de gemeente de Ronde Venen verzorgd. ‘Het diverse werk helpt de werknemers om te oriënteren wat voor werk ze willen doen.’
Pot vertelt ook dat de gemeente een rol speelt bij dit proces. ‘Er zitten hier op de verdieping boven ons werkconsulenten vanuit de gemeente. Zij werken samen met de trajectbegeleiders om te kijken wat de volgende stappen zijn. Doordat de gemeente in een beleidsstuk van het afgelopen jaar heeft gezet: ‘iedereen doet mee’, speelt Kansis een grote rol als leer ontwikkelbedrijf.’ Gezamenlijk worden er veel stappen gezet om de doelgroep te helpen.
Na het interview in Pot haar kantoor, lopen we naar de werkplekken waar de werknemers aan het werk zijn. De eerste ruimte wordt gehuurd door QBig. Yvonne Pot groet iedereen met een vrolijk ‘goedemorgen’. In deze ruimte staan een aantal spuitgietmachines en werken medewerkers van Kansis in een Clean Room. De tweede ruimte is de afdeling verpakken van Kansis zelf en daar zijn veel mensen aan het werk. ‘Er is nu veel werk voor ze, want soms kan dat nog wisselen, maar het regelmaat en ritme is fijner voor iedereen. Zodra er minder werk is worden mensen onrustig, maar nu zijn ze lekker aan het werk.’ Pot vertelt dat er ook wordt gekeken naar welke opdrachten worden aangeboden. ‘Dit is belangrijk, omdat je onze medewerkers nu niet te veel werkdruk wilt opleggen.’
Op de vraag waarom er niet wordt samengewerkt met Jeugdpunt geeft de nieuwe directeur aan: ‘We kijken nu nog vooral naar de uitkeringskant en jongeren hebben vaak nog niet eens een uitkering. Maar ik ben van plan om binnen Stichtse Vecht ook naar de kant van bijvoorbeeld Jeugdpunt te kijken, zodat we een beeld krijgen in hoeverre mensen vanuit die doelgroep ook kunnen instappen bij ons. Ook daar kunnen we dan veel in betekenen. Dit moet wel in samenwerking met gemeente Stichtse Vecht omdat Kansis wordt gefinancierd vanuit de gemeente’.