RTV Stichtse Vecht

In memoriam Gerard Prakke, bekende Breukelaar

Misschien was zijn zeer opvallende snor wel het meest typerende waardoor velen hem kenden. Gerard Prakke. Een zeer actieve en betrokken Breukelaar. Afgelopen 1e kerstdag is Gerard Prakke thuis in zijn geliefde Breukelen overleden.

Tot op het laatst, geeft zijn vrouw Mariette Prakke aan, was hij actief in het dorp. De puntentelling bijhouden bij de Jeu de Boule op het baantje bij de Aa in Breukelen was één van die laatste activiteiten waar Gerard Prakke zichtbaar was in het dorp. Altijd bezig met Breukelen, jarenlang betrokken bij de Oranjevereniging met als hoogtepunt het bezoek van het koninklijke gezelschap op Koninginnedag 1987 aan Breukelen. Maar de lijst is langer: voorzitter schietvereniging Loenen aan de Vecht, secretaris bij wildbeheer -jagersvereniging-  in onze gemeente en zette zich in via de organisatie ‘Graag gedaan’ waar hij andere dorpsbewoners hielp met vervoer als men slecht ter been was.

Maar misschien is zijn grootste bekendheid wel ontstaan door zijn werk als fotograaf voor Nieuwsblad VAR.  Bekend als ‘de fotograaf met de snor’  heeft hij heel wat gebeurtenissen in-en-om Breukelen vastgelegd. Dit met een gezellig praatje en een gulle lach. 

Zijn werkende leven bestond altijd uit beeld. Als film editor, verbonden aan Cinecentrum en NTS (later NOS), heeft hij veel afleveringen van de Fabeltjeskrant gemonteerd. Was hij jaarlijks betrokken bij de Tour de France bij de voorloper van Studio Sport en monteerde in razende snelheid beelden van onder andere de TT in Assen zodat het snel uitgezonden kon worden. 'De snelste editor van Hilversum', aldus oud-collega's.

Een aimabel mens heeft ons verlaten. De fotograaf met de snor uit Breukelen is 83 jaar geworden.