RTV Stichtse Vecht

Inflatie hakt er flink in bij Loenense oliebollenbakkers: 'De olie was vorig jaar 980 euro, nu 2680'

Wie geen zin had tot Oud en Nieuw te wachten op oliebollen kon vandaag en gisteren terecht in Loenen. Daar vond de 84ste editie van de jaarlijkse oliebollenactie plaats. De energie- en inflatiecrisis ging helaas niet aan de Loenense bakkers voorbij, toch kon het evenement gelukkig weer doorgaan.

Met hulp van 180 vrijwilligers zijn in twee dagen 30.000 bollen gebakken. De opbrengsten gaan naar senioren uit Loenen, Loenersloot, Nigtevecht, Nieuwersluis en Vreeland. De stijgende kosten van energie en ingrediënten kon worden opgevangen dankzij nieuwe zuinigere elektrische ovens. 

"Vroeger bakten we altijd op gas", zegt bakker Joop van den Bos. "Dit jaar is het allemaal elektrisch. Het voordeel is dat de temperatuur altijd 180 graden is en er sneller kan worden gebakken waardoor liefhebbers niet hoeven te wachten. Het is bovendien veel schoner zo."

Joop is inmiddels gepensioneerd maar vindt het leuk om nog mee te helpen. Het geheim van een goede oliebol zit volgens hem in het precies afwegen: 6,6 kilogram bloem, 1 pond gist en 5,9 liter water. De mix gaat vervolgens zeven minuten in de kneedmachine waarna de vruchten worden toegevoegd. Tot slot moet het deeg nog een halfuur rijzen waarna het kan worden gebakken.

Veel liefhebbers

Vrijwilligers gingen op pad om oliebollen plaatselijk te bezorgen, maar ook kon je gezellig langskomen voor een kopje koffie met oliebol. Anders dan de traditionele oliebol, kan je ze hier krijgen met krenten én appels. Een vriendinnengroep uit Breukelen die al vijftien jaar samen wandelt is ook van de partij. "Ze zijn heerlijk, en het is nog mooier dat het allemaal voor een goed doel is."

De olie was eerst 980 euro, dit jaar kocht ik het voor 2680 euro!

• Joop van den Bos

180 vrijwilligers

Dit jaar staken 180 vrijwilligers de handen uit de mouw. Dick van de Made van het het bestuur is tevreden: "Donderdag zijn we met de opbouw begonnen, er zijn teams voor het bakken en teams voor de bezorging. Iedereen is erg betrokken." Zo is op locatie te zien hoe een groep vrijwilligers appels snijdt voor het beslag terwijl ze gezellig kletsen.

Prijs van frituurolie door het dak

Dat er duurzamer kon worden gebakken is te danken aan een subsidie van de provincie, stichting Kern en Pit en de Rabobank. Gas is verleden tijd, waardoor de kosten van de energiecrisis ook voor de organisatie konden worden onderdrukt. Maar dit was niet voor de grondstoffen het geval: de prijs van de frituurolie is namelijk verdrievoudigd. "De olie was eerst 980 euro, dit jaar kocht ik het voor 2480 euro!", aldus Joop. De prijs voor tien oliebollen is daardoor uit noodzaak van 6 naar 7,50 euro verhoogd, toch is de verwachting dat ze de 30.000 wel zullen halen.

Oud en Nieuw

Dat de oliebollenactie niet rond Oud en Nieuw plaatsvindt is om praktische redenen, zegt Van de Made: "Dan kunnen we nooit zoveel vrijwilligers bij elkaar krijgen waardoor het dan misschien niet door kan gaan. En dat is zonde, het bestaat al zoveel jaar. Je merkt aan de verkoop dat mensen oliebollen toch graag eerder in het jaar willen eten".