Jongeren willen betaalbare huizen

Betaalbaar wonen, goed openbaar vervoer en mogelijkheden om te sporten. Dat vinden middelbare scholieren belangrijk, blijkt uit een enquête uit maart en april over de toekomst van Stichtse Vecht.

We zijn blij met de mening van jongeren. Zij zijn namelijk de bewoners van de toekomst.

• Jeroen Willem Klomps

365 scholieren

Tijdens hun les maatschappijleer vulden 365 scholieren de vragenlijsten in. Van hen was 86% tussen de 14 en 16 jaar en 13% tussen de 17 en 19 jaar. Ze reageerden op stellingen als ‘kies 3 dingen die aanwezig moeten zijn in de omgeving waarin je woont’ en ‘kies 3 dingen die voor jou nodig zijn om in Stichtse Vecht te blijven wonen of om na je studie terug te komen’.

Uitkomsten enquête

Jongeren geven aan dat ze het gezellig vinden in hun dorp, maar dat er wel meer te doen zou mogen zijn. Voor hun toekomst vinden ze betaalbaar wonen belangrijk. Een groot deel van de jongeren geeft aan te willen wonen in een huis dat zijn eigen energie opwekt en gemaakt is van duurzame materialen. De scholieren willen verder voldoende mogelijkheden om te sporten, deels in de natuur, maar vooral in goede sportclubs. Ook willen ze goed openbaar vervoer, mogelijkheden om uit te gaan en voldoende winkels en groen in hun omgeving.

Omgevingsvisie

De input van de jongeren neemt de gemeente mee in de omgevingsvisie die zij aan het opstellen is. Hierin geven we met elkaar aan wat we belangrijk vinden voor de omgeving waarin we wonen, werken en onze vrije tijd doorbrengen. En de keuzes die we daarbij maken. De ontwerp-omgevingsvisie ligt vanaf 4 juni ter inzage.