Jongeren zetten zich in voor jong en oud

De afgelopen maanden hebben ruim 90 jongeren uit Stichtse Vecht zich ingezet voor een ander met het project Young Leaders Light. Zo organiseerden zij tijdens de Ramadan activiteiten voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben, maakten ze Molukse trommels en organiseerden ze vakantieactiviteiten voor kinderen die niet op vakantie kunnen. (Foto gemeente Stichtse Vecht)

Ramadanproject voor arme gezinnen

Het eerste project startte tijdens de Ramadan. Jongeren deden boodschappen voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Daarnaast kookten ze Iftar maaltijden voor gezinnen uit de wijk en voor bewoners van het AZC. Ook zamelden ze geld in voor cadeautjes voor kinderen die opgroeien in armoede.

Molukse trommels zorgen voor verbinding

Een ander project vond plaats in Breukelen, waar de Molukse gemeenschap een workshop ‘tifa’ maken organiseerde. Dat zijn traditionele Molukse trommels van boomstammen en dierenhuiden. Ook werden traditionele gerechten bereid voor een wijkbijeenkomst, waar buurtbewoners van verschillende generaties en culturele achtergronden samenkwamen. De deelnemers aan de workshops zorgden voor muzikale begeleiding.

Activiteiten tijdens de vakantie

Een derde groep jongeren organiseerde samen met Scouting Niftarlake vakantieactiviteiten voor kinderen die niet op vakantie gaan vanwege de financiële situatie en/of vanwege corona. Ook werd een talentenbureau opgezet dat jongeren met interesse in muziek, dans, social media of videoclips maken met elkaar verbindt. Tot slot werden pizza’s gebakken in het AZC en was er op 24 augustus een coronaproof openlucht bioscoop in Breukelen.

Projecten mogelijk door subsidie

Voor het project Young Leaders Light vroeg de Gemeente Stichtse Vecht een landelijke subsidie aan (MDT Light). In totaal volgden 94 jongeren een korte training en zij bedachten gezamenlijk de plannen. Jeugd-Punt begeleide het project. Het project zorgde voor veel mooie activiteiten voor jong en oud in de lastige coronatijd.