Kalm water bij buitenbaden in de regio: één bezoeker per dag

Stichtse Vecht - Openbare buitenbaden hebben weleens betere zomers meegemaakt. Veel baden zien het aantal bezoekers deze zomer inzakken. Ook in de regio Stichtse Vecht valt het aantal bezoekers bij buitenbaden tegen.

De zomer valt in het water voor buitenbad De Koet in Kockengen. Warm weer levert het zwembad zo’n 500 bezoekers per dag op. Maar de afgelopen weken viel het weer ‘tegen’ en moet het zwembad het doen met slechts 40 tot 50 bezoekers per dag.

“We hadden gehoopt dat we weer wat konden verdienen deze zomer. Maar dat valt tegen,” vertelt locatiemanager Ronald Schalkwijk van zwembad De Koet. Naast de teruglopende kosten van het aantal verkochte kaartjes, is de verkoop van consumptie ook opgedroogd. “We verkopen ook ijsjes, frisdrank, tosti’s en hotdogs, maar de omzet van het winkeltje staat nu ook stil.”

Eén bezoeker per dag

Normaal gesproken zou De Koet rond deze tijd hun 25-duizendste bezoeker verwelkomen, maar daar zit het bad nog lang niet aan. Sterker nog, de afgelopen uren is er nog geen één bezoeker bij het bad langsgekomen.

Documenten

In Breukelen bij zwembad De Meent is het beeld ook niet veel beter. “Met dit weer blijft het bij één bezoeker per dag. Een vaste zwemmer, die hier iedere dag komt,” vertelt Antonette Gerritsma, vrijwilliger van zwembad De Meent.

Het is zó rustig dat de vrijwilligster nauwelijks iets te doen heeft: “Ik heb al lopen schoonmaken. De wc’s, de ramen, de kleedhokjes, noem het maar op. Je wilt toch wat te doen hebben, hè. Maar op een gegeven moment is alles schoon, dan ga ik maar zitten hobbyen.”

Kachels aan

Het weer valt tegen voor de zwembaden, waardoor het rustig blijft. Zwembad De Koet moet zelfs de kachels aan doen om de zwembaden te verwarmen. Aankomende donderdag stijgt de temperatuur en hopen de zwembaden weer meer bezoekers te verwelkomen. De vraag is of dat genoeg is.

Voorzitter Teun van Etten van WiZZ, de vereniging van werkgevers in zwembaden en zwemscholen, zegt tegen de NOS dat een buitenbad in het hele seizoen zo’n vier weken mooi weer nodig heeft om uit de kosten te komen. “En dat seizoen loopt van april tot september, oktober. Dus ja, het kan nog een mooie zomer worden. Het weer kan zo omslaan.”


Meer nieuws