RTV Stichtse Vecht

Kandidaten gezocht voor Bakhuis-Woltersprijs 2022

Inwoners van de provincie Utrecht kunnen kandidaten voordragen voor de Bakhuis-Woltersprijs 2022! De prijs geeft erkenning aan een persoon die zich in de provincie volop inzet voor de maatschappij en voor vrouwenemancipatie in het bijzonder. De naamdrager, Hendrika Berendina Bakhuis-Wolters, was het eerste vrouwelijke Statenlid van Utrecht en ook voor de gemeenteraad in Zeist. (Foto Provincie Utrecht - Het beeldje 'Proud to Be' aan de muur van het provinciehuis.)

Een kandidaat voor de prijs kan iemand zijn die een boegbeeld is voor anderen op het gebied van emancipatie, maar die persoon kan ook op andere plekken actief zijn voor de positie van vrouwen. Bijvoorbeeld op de werkvloer, als ondernemer of met een maatschappelijke functie in een bepaalde woonplaats of wijk. 

Nomineren

Via www.bakhuiswoltersprijs.nl kunnen tot en met zondag 6 februari kandidaten worden voorgedragen. Een jury, onder leiding van voorzitter Devika Partiman, zal uit alle inzendingen drie personen nomineren en een winnaar kiezen. De uitreiking van de Bakhuis-Woltersprijs is op 8 maart, Internationale Vrouwendag, tijdens een speciale uitzending bij RTV Utrecht.

Kunstwerk

De start van de campagne viel dit jaar samen met de onthulling van het beeldje ‘Proud to Be’, dat nu een speciaal plekje heeft in het provinciehuis. Het kunstwerk, gemaakt door kunstenaar Pinky Messchaert, is het originele exemplaar van de prijs die winnaars van de Bakhuis-Woltersprijs de komende jaren in ontvangst gaan nemen.

“Het kunstwerk verbeeldt een trotse zelfverzekerde vrouw die haar idealen heeft verwezenlijkt, terwijl de weg ernaar toe niet gemakkelijk was”, zegt kunstenaar Pinky Messchaert. “En dat is ook waar de Bakhuis-Woltersprijs voor staat; om de vrouw die niet altijd voldoende gezien of gewaardeerd wordt om haar maatschappelijke prestaties, in het licht te zetten en even op een voetstuk te plaatsen.”