Kees de Tippelaar in de reclame

Een kaart sturen naar je jarige tante met een afbeelding van jezelf in badpak, klaar om de Vecht in te gaan. Of een kaart naar een vriendin van jezelf terwijl je je staat te scheren? Anno 2023 moeten we daar niet aan denken, maar in het begin van de vorige eeuw was het bij de bekende tippelaar L.C. Dudok de Wit aan de orde van de dag!

Tijdens de jaarlijkse herdenkingsrede van deze beroemde Breukelaar op Boom en Bosch vertelde Irma Gondrie dat er maar liefst 70 (zeventig!) verschillende prentbriefkaarten zijn uitgegeven, waar Dudok de Wit zelf opstaat.

Kees in zijn boot, Kees in zijn museum, Kees in zijn zwemoutfit aan de waterkant, Kees met zijn honden, Kees nogmaals aan de waterkant (ander pak) enzovoort. Eind 19e eeuw was de prentbriefkaart uitgevonden en L.C. Dudok de Wit maakte daar dankbaar gebruik van. Hij wist zich op deze manier goed "op de kaart" te zetten.

En voor de diverse uitgeverijen was er kennelijk wat aan te verdienen. Een aantal van deze ansichtkaarten werd getoond tijdens de lezing. Meer waren er te zien in de kaartenmolen, door Martin van Kralingen ter beschikking gesteld. Uiteraard eindigde de herdenking met het traditionele poffertjes eten.