Keti Koti Utrecht en Slot Zuylen organiseren herdenking

Op zaterdag 21 augustus organiseren Keti Koti Utrecht en Slot Zuylen een Tula herdenking. De herdenking is dit jaar op Slot Zuylen, omdat hier vanaf 27 augustus de tentoonstelling 'Slot Zuylen en Slavernij' te zien is.

Programma
Voorzitter Keti Koti Comité Utrecht, Leroy Lucas en directeur Slot Zuylen, Willem te Slaa openen de herdenking met een welkomswoord. Hierna zal Lucia Martis, directeur Stichting ProFor, een toespraak houden en een ritueel uitvoeren. Lucia Martis is al tien jaar mede-organisator van de herdenking van Tula in Amsterdam-Zuidoost. De herdenking wordt muzikaal omlijst door spoken word artiest, zangeres, transdisciplinair maker en cultureel verbinder Carina Fernandes. Zij zingt twee van haar recente nummers, waarin heling, dekolonisatie en mens zijn centraal staan.

Toegang
In verband met corona is het dit jaar ook noodzakelijk om aan te melden als je naar de herdenkingsbijeenkomst komt. Reserveer voor 20 augustus een (gratis) kaartje op www.slotzuylen.nl.

Tula
Tula streed op Curaçao voor vrijheid, gelijkheid en broederschap, een strijd die ook vandaag de dag nog actueel is. Als slaaf werkte hij jarenlang op plantage Kenepa (Knip) in het westen van Curaçao. Hij protesteerde tegen het onrecht dat slaven door hun meesters werd aangedaan. Hij sprak zijn medeslaven toe en nam het initiatief om op 17 augustus 1795 samen met ongeveer veertig tot vijftig medeslaven het werk neer te leggen en naar zijn eigenaar Casper Lodewijk Van Uytrecht te gaan om voor hun vrijheid te pleiten. Dit was het begin van uiteindelijk de grootste slavenopstand in de geschiedenis van de Nederlandse Antillen.

Slot Zuylen en Slavernij
Van 27 augustus t/m 5 december 2021 is de tentoonstelling Slot Zuylen en Slavernij te zien. Slot Zuylen werd rond 1750 verbouwd met geld uit de koloniën, mede verdiend door slavenhandel en -arbeid. De tentoonstelling stelt zwart op wit vragen over dit collectieve stuk van ons verleden. Onder andere komt de vraag aan de orde welke nakomelingen uit de koloniën in het Nederland van nu in verbinding staan met het slot.