Knalfeest op water komt er weer aan maar kink in de kabel ligt op de loer

De traditionele afsluiting van het waterseizoen 'De Vechtse Vaarparade' komt er dit jaar weer aan. De aankondiging liet even op zich wachten maar zaterdag 10 september is het 'Feest' op het water al ligt een kink in de kabel op de loer.

Thema Feest

Feestdag in de breedste zin van het woord! Ja, waar moet je dan aan denken?? Wees creatief en versier je boot met kerstbomen, pak hem in als kado of trouw op je boot!! Het kan ons niet gek genoeg! Uiteraard zijn er leuke prijzen beschikbaar voor de meest creatieve creaties!' aldus de website van één van de leukste tradities in Stichtse Vecht. 

Vaarparade en coronamaatregelen in 2021

Na een coronavrij jaar werd in 2021 - ondanks strikte voorschriften en landelijke maatregelen - de vaarparade weer georganiseerd. Zo'n 140 mooi verlichte sloepen vormden een lange sliert op de mooie nazomerse avond in september. Op 11 september vorig jaar veranderde de Vecht tussen Loenen en Maarssen in de Vechtse Vaarparade. Arjan van den Hoek organiseert samen met een grote groep vrijwilligers al jaren deze mooie vaartocht als afsluiting van het vaarseizoen. Ondanks de toen geldende en best zware corona maatregelen was het de organisatie toegestaan de Vaarparade te mogen houden. Het leidde tot een groot feest op de Vecht, enorme mensenmassa op de kade en een fantastische sfeer in Stichtse Vecht. De destijds geldende coronamaatregelen konden op de kade niet worden nageleefd. Maar wie is daarvoor verantwoordelijk? Dat is de huidige discussie tussen de organisatie en de gemeente. 

Kritische eindevaluatie door gemeente

Voor gemeente Stichtse Vecht was dat aanleiding om het evenement kritisch te beoordelen: 'In het eindverslag staat aangegeven dat zowel de Boa's als ook de Politie hadden vastgesteld dat de destijds geldende coronaregels niet werden nageleefd. Ook was er vuurwerk afgestoken en stonden er auto's verkeerd geparkeerd.' Organisator Hoek was boos en teleurgesteld in de gemeente en gaf aan niet verantwoordelijk te zijn voor datgene wat op de kade plaatsvond. De gemeente denkt daar echter anders over en stelt dat de organisatie ook verantwoordelijk is voor datgene wat op de kade plaatsvindt. 

Kink in de kabel voor editie 2022?

Ondanks de aankondiging dat op zaterdag 10 september de komende editie wordt gehouden, is die  komst allerminst zeker. Het verschil in inzicht tussen organisatie en gemeente is nog steeds aanwezig en zorgt voor discussie achter de schermen. Organisator Arjan van den Hoek: 'De Vechtse Vaarparade kan volgens mij gewoon doorgaan omdat de vergunning van 2020 is doorgeschoven naar 2022. De gemeente stelt nu echter onzinnige eisen die ze dit jaar al wilt instellen. Als dat wettelijk kan, dan staat alles weer op losse schroeven en is het onzeker of we dit jaar en komende jaren de Vechtse Vaarparade kunnen organiseren.' De eisen hebben met name betrekking op de situatie op en langs de kade. 

Gemeente Stichtse Vecht bevestigt in een reactie dat het samen met de hulpdiensten extra aandacht vraagt voor de veiligheidsaspecten van het evenement: ‘Vorig jaar is de Vechtse Vaarparade op een aantal punten - los bezien van de toen geldende coronamaatregelen - niet helemaal goed verlopen en dit is met de organisatie geëvalueerd,’ aldus een woordvoerder van de gemeente Stichtse Vecht. De gemeente Stichtse Vecht stelt dat alle partijen hierin een verantwoordelijkheid hebben: 'Zowel de organisatie als de gemeente en hulpdiensten hebben hierin een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Wij vragen de organisatie daarom om duidelijk aan te geven hoe zij voornemens is om het evenement in goede banen te leiden. Gebaseerd op de plannen van de organisatie en aanvullend daarop zullen de hulpdiensten waar nodig aanvullende maatregelen nemen,’ aldus een woordvoerder van de gemeente Stichtse Vecht.'

Sfeerbeelden editie 2021


Meer nieuws