Reizende kunst in Stichtse Vecht: 'Eerbetoon aan opa, huisjuwelen en edelstenen'

In Stichtse Vecht kunnen kunstliefhebbers dit weekend hun hart ophalen. Er is een reizende expositie in de buitenlucht te bewonderen. Daar heeft Ward Strootman aan meegewerkt. Hij is de nieuwste én jongste kunstenaar die aan de KunstRonde meewerkt die dit jaar voor de 27e keer plaatsvindt. "Ik heb een armband in mijn collectie die een eerbetoon is aan mijn opa, maar ik maak ook 'huisjuwelen'."

Aan de ene kant de Vecht, aan de andere kant een wit monumentaal gebouw met de grote letters 'WS' - ofwel de initialen van Ward Strootman. Het is geen toeval dat Ward aan de doorlopende Rijksstraatweg in Nieuwersluis al een jaar zijn werkplek en tentoonstelling heeft. "Hier heb je de volledige beleving van de Vecht. Ik heb de ruimte, ik kan met klanten aan de Vecht lunchen, dat miste ik in Amsterdam. Hier komt de kunst het beste tot zijn recht."

De KunstRonde vindt dit jaar voor de 27e keer plaats. Elke derde weekend van mei laten professionele kunstenaars hun werk zien. Er is voor ieder wat wils: keramiek, fotografie, schilderkunst, beelden en ook sieraden. Dit jaar doen 27 kunstenaars mee van wie er vier dit jaar voor het eerst meedoen. Wie wil kan van de kunstenaar zelf het verhaal achter een kunstobject horen. 

De buitenroute bestrijkt het gebied van Maarssen tot Vreeland en langs de plassen van Kortenhoef, ‘s-Graveland en Loosdrecht tot aan Tienhoven. In de Pauluskerk in Breukelen zie je van elke kunstenaar één kunstwerk bij de groepsexpositie.

Met het voorspelde mooie weer hoopt Ward veel kunstliefhebbers in zijn galerie te ontvangen. Bezoekers kunnen er onder meer juwelen en diamanten bewonderen. Het is geen toeval dat hij juist hiermee werkt, het is hem met de paplepel ingegoten. Zijn overgrootopa had een diamentenfabriek, zijn opa was diamantair en zijn moeder heeft een juwelierszaak in Amsterdam. 

"Toen ik nog op school zat ging ik tijdens de pauzes langs de winkel van mijn moeder, daardoor kreeg ik meer interesse in stenen. Op een gegeven moment ging ik in Singapore studeren en merkte ik dat ik altijd in etalages van juwelierszaken aan het kijken was." Een studie gemmologie - ook wel edelsteenkunde - was voor Ward dan ook een logische vervolgstudie.

Kunstenaar Simon Hof heeft zich zeven jaar geleden bij het kunstgezelschap aangesloten. Hij maakt keramiek. Zijn werken zullen te zien zijn in zijn eigen tuin. Als kunstenaar is het volgens hem belangrijk om bekendheid te krijgen, deelname aan de KunstRonde is volgens hem een van de manieren. Het is verder een manier om te laten zien wat voor creatief talent Stichtse Vecht in huis heeft.

Te koop

Anders dan in musea is de kunst tijdens de KunstRonde niet alleen te bewonderen, je kunt het ook kopen. Met werken tussen de 100 en 10.000 euro hopen de kunstenaars in de smaak te vallen. Ward kan niet wachten om de sieraden maar ook de niet draagbare sieraden - ofwel de huisjuwelen - onder het genot van een drankje aan de liefhebber tentoon te stellen.