Linkse partijen furieus op uitspraken wethouder bij 1Vandaag

In een item van het landelijke nieuwsprogramma 1Vandaag over de huisvesting van statushouders, kwam donderdag 6 juli wethouder van Liempdt aan het woord. GroenLinks, PvdA en SP laten in een gezamenlijke verklaring weten afstand te nemen van zijn woorden. (Printscreen wethouder van Liempdt in interview bij 1Vandaag).

Aanleiding

Raadsleden van GroenLinks en de PvdA stelde eerder vragen aan het college van B&W over het aantal statushouders dat aan Stichtse Vecht is toegewezen en dat wacht op een sociale huurwoning. De antwoorden van de gemeente op de gestelde vragen werden door onze redactie opgepikt in de vorm van een artikel op deze website. 

Maatschappelijke onrust

Het door RTV Stichtse Vecht gepubliceerde artikel leidde tot de nodige discussie op social media waarin de reacties van inwoners niet mis waren.

Enkele reacties: 'Vergunninghouders gaan voor. Zijn vorig jaar binnen gekomen met een vliegtuig of geholpen via NGO's het water over te steken en krijgen gelijk alles voor elkaar. En onze eigen mensen kunnen 10, 15, 20 jaar op de wachtlijst.'

En: 'En ik dan ? Als dakloze bewoner stichtse vecht ? …echt vreselijk om te lezen de eigen bewoners worden vergeten.'

En: 'Uiterlijk een wachttijd van 2 jaar!!!!! Jong volwassenen moeten in gemeente Stichtse Vecht 15 jaar wachten!!! Dat zal op deze manier niet korter worden. Het verhaal van integreren is een sprookjes verhaal.'

En: 'Ook weer opvallend dat er 53 “alleenstaande” mannen wachten, wat eigenlijk betekend dat als ze eenmaal een woning hebben gekregen de rest van de familie ook deze kant op komt.'

Interview wethouder van Liempdt bij 1Vandaag

In het interview van wethouder van Liempdt met 1Vandaag laat hij zijn licht schijnen op de situatie. Wethouder van Liempdt in het interview met 1Vandaag: 'De instroom is weer verdubbeld. De taakstelling is weer verdubbeld. Op een gegeven moment is de rek eruit.' Volgens de wethouder van Stichtse Vecht kan beperken van de gezinshereniging een oplossing zijn: 'Maar het is aan Den Haag.'

Het item van 1Vandaag met daarin ook het interview met wethouder van Liempdt vindt u hieronder:

Een ander geluid

Er is echter ook een ander geluid te vinden in Stichtse Vecht. Drie linkse politieke partijen PvdA, GroenLinks en de SP - samen goed voor 6 van de 33 zetels in de raad - voelen zich genoodzaakt een tegengeluid te laten horen en komen met een gezamenlijke verklaring waarin zij afstand nemen van de woorden van de wethouder van Stichtse Vecht: ' De drie fracties wijzen er op dat de huisvesting van statushouders geen verband heeft met de huidige woningnood. Op dit moment wachten er 182 statushouders op een woning in Stichtse Vecht, terwijl er op de wachtlijst voor een huurwoning ruim 8000 mensen staan. Het werkelijke probleem is een schreeuwend tekort aan woningen. Alleen door woningen te bouwen kan de wachtlijst ingekort worden. En daarbij is er vooral behoefte aan sociale huurwoningen.'  De drie linkse fracties vermoeden dat er meer sprake is van onwil dan van onmacht en nemen daarom krachtig afstand van de uitlatingen van de wethouder.

Het interview door de wethouder kan gezien de reactie van de drie politieke partijen nog een staartje krijgen: ' De opmerkingen van de wethouder zijn overigens niet gedeeld met de raad, en dus rijst de vraagt of de wethouder hier namens het college sprak of alleen als voorman van zijn politieke partij,' aldus in de verklaring van de drie linkse partijen.

De volledige verklaring van de drie partijen vindt u HIER. 

De gemeente wil tot 2030 4500 woningen realiseren om zo de druk op de woningmarkt te verlichten. De drie linkse partijen daarentegen hebben uitgebreidere ideeën en lanceerden onlangs een manifest. 

Crisis in Den Haag

De gezinshereniging is op dit moment onderwerp van gesprek in Den Haag. Een politieke crisis op dit onderwerp ligt nationaal op de loer. Achter de schermen wordt ook vandaag weer flink onderhandeld waarin een apotheose nog voor het zomerreces wordt verwacht. 


Meer nieuws