Loenen krijgt duurzame winkel: ‘klein en lokaal’

Loenen aan de Vecht - In het pand van de oude bloemenzaak aan de Rijksstraatweg opent in september een nieuwe duurzame winkel. Van duurzame ijsjes en cadeaus tot duurzame energie-initiatieven: het moet een broedplaats van allerlei duurzame initiatieven worden.

Ondernemer Pascal van Droogenbroeck ziet dat er in de gemeente Stichtse Vecht nog maar weinig gebeurt aan duurzaamheid. “De gemeente probeert van alles, maar het wordt allemaal uitbesteed,” zegt hij. Daarom is Van Droogenbroeck zelf maar een duurzaam initiatief gestart: een duurzame winkel.

Duurzame broedplaats

De nieuwe winkel wordt een store-in-store pop-up concept. Dat houdt in dat inwoners en lokale ondernemers gebruik kunnen maken van een plekje in de winkel. Maar de initiatieven moeten uiteraard wel duurzaam zijn.

Het is nog niet duidelijk welke ondernemers er in de winkel komen. Van Droogenbroeck is in gesprek met verschillende duurzame ondernemers, maar wil nog geen namen loslaten. “Ik ben bijvoorbeeld bezig met een bekend fietsenmerk dat elektrische fietsen gaat aanbieden in de winkel. Ik ben ook aan het kijken naar verschillende lokale garages voor bijvoorbeeld auto’s op waterstof.”

Het aanbod wordt in ieder geval erg divers. “Er komt een lokale ondernemer die duurzame herinneringsboeken maakt. En ik ben ook nog in gesprek met een architect die duurzame huizen ontwerpt. Mensen kunnen dan gewoon binnen lopen en om advies vragen.”

De naam van de nieuwe winkel wordt bij de opening bekendgemaakt. De winkel opent naar verwachting begin september.


Meer nieuws