Maand van de Geschiedenis; volop activiteiten bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) heeft in de maand oktober verschillende activiteiten voor jong en oud rond het thema van de Maand van de Geschiedenis: ‘Wat een ramp!’. Door de eeuwen heen hebben er zowel landelijk als in onze regio rampen plaatsgevonden. Het landschap, verhalen en archieven zijn hier de getuigen van. Kom naar het RHCVV voor bijvoorbeeld een belevenislezing met gerechten uit de Tweede Wereldoorlog, een workshop cartoon tekenen én drukken voor kinderen of de interactieve tentoonstelling over het Rampjaar 1672-1673.

Rampen in het archief

In het archief kun je sporen terugvinden van rampen. Krantenknipsels, politierapporten, rechtbankverslagen en ooggetuigenverslagen vertellen ons over het verloop en de gevolgen van een ramp en prenten of foto’s geven het een gezicht. Tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober organiseert het RHCVV diverse activiteiten waarin ‘rampen’ centraal staan en bijzondere archiefstukken worden getoond.

Activiteitenkalender tijdens de Maand van de Geschiedenis

Tentoonstelling ‘Soldaten in de streek, 1672-1673’

Kom naar de interactieve tentoonstelling en ontdek al spelenderwijs de verhalen uit het Rampjaar. In deze tentoonstelling voor jong en oud is een selectie van echte 17de-eeuwse stukken uit de eigen collectie te zien.
Maandag t/m vrijdag; 09.00 – 17.00 uur (op donderdagen van 09.00-20.30 uur) – Gratis entree.

Lezing Brieven aan het thuisfront in de zeventiende eeuw

In het Rampjaar 1672 werden talloze brieven geschreven aan mannen die op zee vochten. Veel van deze brieven kwamen alleen nooit aan. Tijdens deze lezing vertelt historicus Judith Brouwer je alles over deze brieven uit de prize papers collectie en neemt je mee naar het Rampjaar 1672. Vervolgens vertelt historicus Jessica den Oudsten meer over deze bijzondere collectie vol met Nederlandse brieven in het Engelse archief.
Donderdag 6 oktober, 19.15 – 21.00 uur – Gratis entree, aanmelden nodig.

Lezing Herinneringen aan de Watersnoodramp 1953

Deze middag blikken we terug op de Watersnoodramp van 1953. Aan de hand van lokale archiefstukken onderzoeken we met elkaar wat gevolgen van de ramp voor onze regio waren.
Vrijdag 14 oktober,14.45-16.30 uur – Gratis entree, aanmelden nodig.

Koffielezing De Bilt en omgeving tijdens het Rampjaar 1672-1673

Historicus dr. Anne Doedens vertelt deze middag over het Rampjaar 1672-1673 in de omgeving van De Bilt. Verder vertelt hij over de strijd die op de binnenwateren in onze regio plaatsvonden. Aansluitend zal er door historicus en senior collectiebeheerder van het RHCVV, Wouter van Dijk, een rondleiding worden gegeven door de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek, 1672-1673’.
Donderdag 20 oktober, 14.45-16.30 uur – Gratis entree, aanmelden nodig.

Kinderworkshop Cartoon tekenen én drukken

In het Rampjaar werden veel cartoons getekend, waarbij tegenstanders vaak negatief werden neergezet. Voor hen was dat soms rampzalig! Lijkt het je leuk om zelf een cartoon te tekenen? Kom dan naar deze workshop en leer hoe je zelf een tekening en stempel maakt die je meerdere keren kunt drukken.
Woensdag 26 oktober, 11.00 – 12.30 uur – kosten: 2,50. Aanmelden nodig.

Belevenislezing Een hap uit het menu van de Tweede Wereldoorlog

Culinair historica Manon Henzen zal je deze avond alles vertellen over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog op het menu stond. Blader door kookboeken uit die tijd, ontdek hoe mensen creatief omgingen met voedseltekorten én proef hapjes die zijn gemaakt op basis van recepten uit de Tweede Wereldoorlog.
Donderdag 27 oktober, 19.45-21.30 uur – kosten: 2,50. Aanmelden nodig.

Praktische informatie

Meld je aan voor een activiteit via het aanmeldformulier op www.rhcvechtenvenen.nl/activiteiten. De toegangsprijs verschilt per activiteit en is maximaal 2,50. Alle activiteiten vinden plaats op de locatie van het RHCVV, Schepersweg 6E in Breukelen (in het Cultuurhuis).