Maarssenaar die Nieuwegeiner neerstak bij massale vechtpartij Harmonieplein hoeft niet terug naar gevangenis

Een 19-jarige man die begin augustus vorig jaar iemand neerstak tijdens een massale vechtpartij in Maarssen, hoeft niet terug naar de gevangenis. De rechtbank veroordeelde de Maarssenaar tot een taakstraf van 100 uur. Daarnaast krijgt hij 245 dagen jeugddetentie, waarvan 140 dagen voorwaardelijk. Omdat hij ruim drie maanden in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet terug de gevangenis in. Volgens de rechtbank is de man schuldig aan een poging tot doodslag op een 27-jarige Nieuwegeiner, maar de rechters vinden het belangrijk dat hij zijn leven weer op de rit heeft en houdt. RTV Utrecht publiceerde hierover een artikel op haar website.

De verdachte beweerde twee weken geleden dat hij uit zelfverdediging had gestoken met een huissleutel, maar dat geloven de rechters niet. Meerdere getuigen zeggen dat hij een mes in zijn hand had en ook de verwonding van het slachtoffer wijst daarop. De rechtbank denkt niet dat de verdachte de man willens en wetens probeerde te doden. Maar een messteek in het gebied tussen buik en borst kan wel levensbedreigend zijn. Dat er uiteindelijk geen vitale organen en aderen werden geraakt, doet daar volgens de rechtbank niet aan af.

Op de dag van het incident waren eerder al klappen gevallen bij een confrontatie tussen de groep van de verdachte en een andere groep uit Maarssen. Toen de verdachte en zijn vrienden 's avonds rondhingen op het Harmonieplein in Maarssen, werden ze plotseling belaagd door zo'n vijftien mannen uit de andere groep. Op videobeelen van de vechtpartij is volgens de rechtbank te zien dat de verdachte zelf niet door het slachtoffer werd belaagd of in grote paniek is. Hij schoot een vriend te hulp die werd aangevallen door de Nieuwegeiner en diens vrienden, maar het gebruik van een mes was buiten proportie, oordeelt de rechtbank.

Het slachtoffer eiste een schadevergoeding van bijna 6000 euro volgens een artikel op de website van RTV Utrecht. Maar dat werd door de rechtbank afgewezen. Het slachtoffer had zelf een belangrijk aandeel in het geweld en heeft het gedeeltelijk aan zichzelf te danken wat hem was overkomen, bepleitte de verdediging twee weken geleden al. De rechters gaan daar in mee. Het slachtoffer is volgens de rechtbank 'niet ontvankelijk' en daardoor via de burgerechter proberen alsnog een schadevergoeding van de verdachte te krijgen.