Maarssense kapsalon krijgt bezoek van 2e Kamerlid

Mariëtte Patijn, nummer 6 op de kieslijst van GroenLinks/PvdA, bezocht de eigenaar van kapsalon Hairfashion in Maarssen. De politica en saloneigenaarGerdine Ducaat spraken uitgebreid over de uitdagingen waar kleine ondernemers tegenaan lopen. “Ik waardeer het dat zij probeert door dit werkbezoek de kloof tussen de politiek en kleine ondernemers als ik wil overbruggen”, vertelt de ondernemer.

Patijn, oud-voorzitter van de FNV, had oog voor deze uitdagingen. Ook in de kappersbranche gaan ondernemers namelijk gebukt onder krapte op de arbeidsmarkt, kostenstijgingen en de alsmaar oplopende regeldruk. Het opleiden van jonge talenten, is belangrijk voor een kappersonderneming. Daarom worden veel nieuwe talenten via de Beroepsbegeleidende Leerweg-leerlingen (zogeheten BBL'ers) opgeleid. Saloneigenaar Ducaat zou graag zien dat die mogelijkheid ook open stond voor jongeren, die vanuit het praktijkonderwijs komen en niet naar niveau 2 kunnen doorstromen. "Dan kunnen we onze personeelstekorten nog beter invullen."

Ook werd Patijn het belang van het behoud van het lage BTW-tarief meegegeven en de zorgen over de recente verhogingen van het wettelijk minimumloon. De politica denkt aan gericht beleid voor kleine bedrijven, bijvoorbeeld via werkgeverspremies. Ducaat kan zich ook voorstellen dat er een compensatie komt, om de stijgende lasten voor kleine ondernemers in de hand te houden.