Maarssense Yara Linnekamp (21) in Robin Hood de musical

Het Nationaal Jeugd Musical Theater speelt op 11 februari haar nieuwe productie Robin Hood de musical in Theater De Kom in Nieuwegein.De cast van Robin Hood de musical bestaat voornamelijk uit jongeren, waaronder de 21-jarige Yara Linnekamp uit Maarssen.

Pas drie jaar geleden speelde Yara haar eerste musical: Legally Blonde van Musical 2.0. Daarna is ze musicalles gaan volgen bij het NJMT en dit jaar mag ze als swing mee op tour met Robin Hood de musical. Als swing heeft ze de taak om in te vallen voor diverse ensemblerollen, indien de first cast hiervoor niet op kan gaan. “Ik vind dit heel bijzonder, omdat ik maar liefst vier rollen mag gaan vertolken!”, aldus Yara. Ze geeft aan dat ondanks dat dit soms stressvol kan zijn, bijna iedere show weer anders is en dat geeft ook erg veel plezier.

Yara heeft overwogen om een muziektheateropleiding te gaan volgen, maar heeft uiteindelijk toch gekozen voor de masteropleiding Forest- and Nature Conservation in Wageningen. En in de weekenden kan ze zich uitleven op het podium om aan heel Nederland dit klassieke verhaal met een hedendaagse twist te kunnen vertellen. “Deze voorstelling is voor iedereen een feest om naar te kijken en een goede reminder dat alle kleine goede daden kunnen leiden tot iets groots!”, sluit ze af. Naast de jongeren spelen enkele volwassen professionals mee zoals Cystine Carreon, Ruben Kuppens en Louis van Dijk.

Robin Hood de musical is een episch, avontuurlijk kostuumdrama over strijden voor gelijkheid en je stem laten gelden. Een belangrijke boodschap in de wereld van nu waarin er nog steeds te veel ongelijkheid heerst, niet ieder mens een stem heeft en het niet overal vanzelfsprekend is dat je mag zijn wie je bent. Grote overweldigende massa scènes, spannende gevechten en indringende intieme momenten wisselen elkaar af. Een onvergetelijke familiemusical die vooral ook op tieners en jong volwassenen een onuitwisbare indruk zal achterlaten.

Wanneer Marian na jaren terugkeert naar het kasteel in Nottingham, schrikt ze van hoe de stad er aan toe is. Na de dood van de koning, haar vader, heeft de sheriff de macht gegrepen. Hij is meedogenloos en regeert met harde hand met behulp van zijn neef Guy van Gisborne. De rijken zijn alleen maar rijker geworden en de armen armer. Marian heeft er van alles over te zeggen maar haar stiefmoeder Sybella snoert haar de mond: een vrouw moet haar plaats kennen.

In het kasteel voelt Marian zich opgesloten; ze ziet machteloos toe hoe het volk honger heeft en hoe onschuldige mensen worden gestraft voor de meest onbenullige vergrijpen, of omdat ze hun belasting niet meer kunnen betalen.

Dan staat er plotseling een held op vanuit de menigte, een kap ver over het gezicht getrokken, die op spectaculaire wijze een paar jonge veroordeelden bevrijdt met pijl en boog. Deze Robin Hood sluit zich aan bij een bende vogelvrijverklaarden die in het bos van Sherwood woont. De groep begint van de rijken te stelen en de buit te verdelen onder de armen, tot grote woede van de sheriff. Intussen hoort Marian dat ze wordt uitgehuwelijkt aan de hardvochtige sheriff De Rainault. Haar vrijheid wordt stukje bij beetje meer ingeperkt.

Componist, tekstschrijver en regisseur Elise Berends heeft het klassieke verhaal een interessante twist gegeven door Robin Hood een meisje te laten zijn. Maar wie schuilt er precies onder de kap van Robin Hood en zal deze held erin zal slagen om meer gelijkheid af te dwingen?