Markconcert in Breukelen: 11 augustus speelt organist Ad van Pelt

Organist Ad van Pelt speelt vrijdag 11 augustus koraal- en liedbewerkingen op het Bätz-orgel in de Pieterskerk van Breukelen. Muziek vol fantasie, creativiteit en virtuositeit.

Het concert begint met een opgewekt liedje, Fortune, door William Byrd gezet en voorzien van drie variaties die steeds wat extra's toevoegen: extra nootjes, extra ritmes, aan het eind een virtuoze sliert noten. Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Byrd is overleden: zijn muziek blijft, zo vrij als een vogel.

Dan volgt een werk van Dietrich Buxtehude, we horen, rustig voorgedragen en nauwelijks versierd, de vriendelijke melodie van 'Nun lob mein Seel den Herren'. De twee begeleidende stemmen zorgen voor pit en vrolijkheid.

In zijn 'Orgelboekje' laat Johann Sebastian Bach aan jonge organisten horen wat ze allemaal kunnen doen om een melodie te presenteren, als voorbereiding op gezamenlijk zingen. De stukken zijn meestal vierstemmig; de bovenste stem heeft de melodie. De begeleiding verbeeldt, in veelvormige motieven ontleend aan het lied, het karakter ervan. We krijgen er drie liederen van te horen.

Na renaisssance, vroeg-barok en hoogbarok stappen we met de werken van organist en componist Margaretha Christina de Jong in de huidige tijd. Haar werk wordt wereldwijd gespeeld en gewaardeerd. Wij luisteren naar haar bewerkingen van enkele in brede kerkelijke kring gezongen liederen. En naar de muzikale indruk die het liefdesliedje 'Caro mio ben' van Giuseppe Giordani op haar maakte.

Ook de Amerikaanse organist Larry Visser is wereldwijd bekend om zijn composities. Hij put uit oude bronnen: we horen een vierdelig werk geschreven als eerbetoon aan Johann Sebastian Bach: de koraalmelodieën ‘Komm, Gott, Schöpfer, Heiliger Geist’,  ‘Schmücke dich, o liebe Seele’ en ‘Herr Jesu Christ, dich zu uns wend’ zijn erin te horen, in- en uitgeleid door delen waar de volle klank van  het  orgel voorgeschreven is. Een Amerikaanse recensent noemt het een kleurrijk werk, dat het opwindende gevoel geeft een oude melodie te herkennen in nieuwe kledij.

Ad van Pelt, *1960, behaalde in 1986 aan het Conservatorium van Utrechts het diploma Uitvoerend Musicus Orgel, en het diploma Protestantse kerkmuziek; in 1987 volgde het doctoraal diploma Muziekwetenschappen. Ad van Pelt is organist van de Petruskerk te Woerden, waar hij het historische Johann Heinrich Hartmann-Bätz-orgel (1768) bespeelt. Organist Ad van Pelt heeft verscheidene prijzen gewonnen (o.a. Internationale Albert Schweitzer Orgelfestival en Stichting Groningen Orgelland) en onderscheidingen ontvangen, onder anderen de Cultuurprijs van de stad Woerden, en de bronzen Medaille  van de Société Académique  'Arts, Sciences, Lettres' te Parijs.


Meer nieuws