Marktconcert 25 augustus: Dom-organist Jan Hage speelt in de Pieterskerk te Breukelen

Het Marktconcert  van 25 augustus is alweer het laatste concert van deze serie. Organist Jan Hage is als organist verbonden aan de Domkerk in Utrecht waar hij het majestueuze Bätz-orgel bespeelt. Op het Bätz-orgel van de Pieterskerk in Breukelen gaat hij improviseren. Kom luisteren naar toetsentovenaar Jan Hage!

Het orgel van de Domkerk in Utrecht, werd in 1831 door Jonathan Bätz opgeleverd. Het instrument heeft zo'n vijftig stemmen, verdeeld over drie manualen en een pedaal. Het is zo breed samengesteld, dat ieder muziekstuk dat erop gespeeld wordt - van voor-barok tot romantisch tot hedendaags - erop tot zijn recht kan komen. Talloze concerten, vele opnames en CD's getuigen hiervan. 

En nu komt de Dom-organist naar de Pieterskerk van Breukelen om er een marktconcert van een half uur te geven op het Jonathan Gideon Bätzorgel uit 1787 (onderpositief De Witte), dat maar één volwaardig bezet klavier heeft, en een pedaal zonder eigen stemmen. 

Wat wordt Jan Hage's programma dan? De Dom-organist heeft de werken die hij gaat spelen, nog niet bekend bekend gemaakt. Maar één ding is al wel zeker: hij gaat improviseren. En daar is het fraai klinkende Bätzorgel in de Pieterskerk uitermate geschikt voor: weliswaar beperkt van omvang, maar welluidend en, met zijn gedeelde stemmen, ingenieus gebouwd. Het vráágt als het ware om spelers die kunnen en willen improviseren. Kom luisteren naar toetsentovenaar Jan Hage!

Marktconcert 25 augustus in de Pieterskerk te Breukelen
Tijd: 12.45-13.15 uur
Toegang vrij, collecte na afloop van het concert
https://vriendenvandepieterskerk.nl


Meer nieuws