Marktconcert door Jan Pieter Karman

Het marktconcert van vrijdag 5 augustus wordt gegeven door Jan Pieter Karman, organist van de Pieterskerk te Breukelen. Hij bespeelt het fraaie G.Th. Bätz-orgel uit 1787.

Jan Pieter Karman opent het concert met het Preludium in d-klein van Pachelbel: een bruisend werk van een oude Meester: snelle pedaalsolo's, volle accoorden op het manuaal gevolgd door flitsend toetsenwerk op één manuaal of pijlsnel wisselend op allebei de manualen- vuurwerk op het orgel.

Na dit begin, dat wel eens kan verbluffen, volgt ernstiger werk: de eeuwenoude melodie van het lied: 'Het duurt niet lang meer dat de tijd' wordt, begeleid door zachtere stemmen, tweemaal voorgedragen op het ingetogen warme trompet-register van het orgel, eerst in de bovenstem, daarna in de bas. Na dit meesterwerk van Sweelinck, de Nederlandse grootmeester, volgen er nog vijf andere werken, van Stanley, Bach, en van de Belgische/Franse romanticus César Franck. Als er in die stukken een solo-stem voorkomt, staat de naam ervan vermeld in het programmaboekje, voor de herkenbaarheid.

Jan Pieter Karman heeft het diploma uitvoerend musicus behaald aan het Sweelinckconservatorium te Amsterdam en een doctoraal muziekwetenschap in Utrecht. Hij was finalist bij diverse interpretatie- en improvisatieconcoursen, onder anderen Haarlem 1996. Sindsdien heeft hij vele concerten gegeven zowel in de Pauluskerk (De Koff -orgel,1870) als in de Pieterskerk. Hij is de initiatiefnemer van de Marktconcerten in Breukelen die in 2012 op 20 juli van start zijn gegaan.

Het concert begint om 12.45 uur en eindigt ongeveer dertig minuten later. De toegang is vrij; een bijdrage om de concerten voort te kunnen zetten, is zeker welkom.