Marktconcert door Johan Erné: Spaanse muziek uit de tijd van Sweelinck en Van Noordt

Johan Erné, een van de organisten van de Pieterskerk, geeft op vrijdag 26 augustus het Marktconcert in de Pieterskerk in Breukelen. Hij heeft al vaker laten horen een meester te zijn in het vertolken van de geweldige muziek uit het Iberische Schiereiland.

Op het programma staan werken van de Spanjaarden Sebastián Aguilera de Heredia en Pablo Bruna, en van de Portugezen Manuel Rodrigues Coelho en Pedro de Araújo. Ze leefden allen in de tweede helft van de 16e eeuw en de eerste helft van de 17e eeuw -  in de tijd van 'onze' Jan Pietersz. Sweelinck en Anthony van Noordt - de tijd van de Opstand en de vorming van de Republiek der Zeven Verenigde Provincies.

Vandaag klinkt er echter geen strijdrumoer - er staan geen Batalla's of battaglia's op het programma. Het concert begint en eindigt met Tientos, de Spaanse versie van Fantasieën, waarin de componist niet vastzit aan strakke regels, maar zijn fantasie de vrije loop kan laten. Daartussen meer gedragen muziek, een Kyrië en een Hymne die het mysterie van de eucharistie bezingt. Verder nog  een aantal vrije werken die eveneens de klankrijkdom van het orgel laten horen.

Het programma staat op Vriendenvandepieterskerk.nl

Vrijdag 26 augustus om 12.45 uur marktconcert te geven door Johan Erné, een van de organisten van de Pieterskerk, Staatweg 59.

Het concert begint om 12.45 en duurt ongeveer 30 minuten; de toegang is vrij; er is een collecte aan de uitgang.


Meer nieuws