Mevrouw Jo van Beusekom-Boekhorst 100 jaar

In woonzorgcentrum 't Kampje in Loenen aan de Vecht werd op 20 juli mevrouw Jo van Beusekom-Boekhorst honderd jaar. Natuurlijk kwam burgemeester Ap Reinders de jarige persoonlijk feliciteren.

Mevrouw van Beusekom woonde meer dan 60 jaar aan de Kleizuwe in Vreeland op een boerderij. Sinds 2014 woont ze in 't Kampje. Dat was in het begin wennen, maar nu heeft ze het er heel fijn. Ze
zegt: “De verzorgers zijn engelen, als er een paradijs op aarde is, dan is het hier. Ik heb het mooiste uitzicht op de bloeiende hortensia's en de treurwilg met wiegende takken en ik geniet van de zonsondergang.” 

De honderd jarige schonk het leven aan 8 jongens en 2 meisjes. De 2 jongsten zijn overleden. Paul in 1995 en Peter in 2013. Ze heeft dit verdriet een plek kunnen geven, maar denkt elke dag aan haar jongens. Beiden waren ze getalenteerd. Paul deed opleiding als piloot maar crashte in een klein toestel in Rotterdam. Peter, 1 jaar ouder dan zijn broer, verwerkte dit eigenlijk niet. Toen zijn vriendin overleed in 2013 wilde hij niet verder met het leven. Zijn moeder begreep dat. Ze is trots op haar lieve kinderen die haar heel veel bezoeken.

Er zijn 9 kleinkinderen “die het allemaal zo goed doen en leuke partners hebben”. En de jarige heeft ook een achterkleinkind: Otis van 2,5 In december komt haar 2e achterkleinkind.

Mevrouw van Beusekom heeft in haar leven 2 huishoudens gehad. Toen ze 17 was overleed haar moeder en nam zij haar taken over. Daarna had ze haar eigen gezin. Ze vindt dat het huishouden doen ondergewaardeerd wordt. Huisvrouwen zijn alles in één: opvoeder, kok, psycholoog, kortom 'manager'. Ze vindt dat ze heel hard heeft gewerkt in haar huishouden, maar ze hield er ook van. 

Sterke vrouwen die stonden voor gelijkheid en oprechtheid zijn voorbeelden in haar leven: haar eigen te jong gestorven moeder, een schooljuffrouw, Nel Quant, Liesbeth den Uyl en Angela Merkel.

Ze heeft een bijzonder gevoel voor taal. Gezegdes en spreekwoorden kwamen dagelijks op gepaste momenten uit haar mond. Nu nog getuigt ze van scherpe grappige humor en de komische opmerkingen doen zowel de verzorgers van 't Kampje als haar bezoek lachen. Ze leefde met alles mee aangaande haar kinderen en als er volgens haar in haar ogen onrechtvaardige dingen speelden, ging ze
er zonder schroom op af. Ze handelde, schoot in actie en zei waarop het stond. Ze volgde altijd de actualiteiten en wil ook nu nog op de hoogte blijven en haar eigen mening vormen.

Op haar verjaardag werd mevrouw van Beusekom op gehaald met een prachtige oldtimer. 

Foto's met dank aan Noortje Arts (gemeente Stichtse Vecht)