RTV Stichtse Vecht

Musea krabbelen er weer bovenop maar onzekerheid dreigt: 'Door de hoge energieprijzen in januari gesloten'

Waar musea vanwege de coronamaatregelen in 2021 amper cultuurliefhebbers over de vloer mochten krijgen, was 2022 het jaar van de comeback. De bezoekersaantallen verdubbelden voor de meeste musea, maar toch halen ze niet opgelucht adem. "De energieprijzen zijn verdriedubbeld, we moeten in januari daarom noodgedwongen sluiten", aldus directeur Van Dorp van Buitenplaats Doornburgh.

"De reserves zijn op, een voormalig klooster is niet geïsoleerd, we kunnen het ons niet meer permitteren om in de winter open te blijven", vertelt de directeur van het erfgoed Buitenplaats Doornburgh. Hoewel ze het jaar 2022 beter hebben afgesloten dan het jaar ervoor, ziet ze 2023 somber in. "Het gaat weer beter maar het is hard werken om er bovenop te komen", gaat Van Dorp verder. "Met de huidige energieprijzen is het erg lastig voor een culturele instelling om te kunnen draaien. Er zijn geen reserves meer door corona. Daarom zijn wij in de maand januari gesloten zodat wij kunnen besparen op energielasten." 

In de winter komen naar Buitenplaats Doornburgh over het algemeen minder bezoekers, maar als de zon schijnt dan weet het publiek het voormalig klooster wel te vinden. "Maar toen de nieuwe energieprijzen in het najaar bekend waren dachten we jeetje, we kunnen het ons niet permitteren. We bleven in de kerstvakantie open maar moesten besluiten om de rest van januari te sluiten. De verwarming gaat dan ook uit."

Een voormalig klooster is niet geïsoleerd, ze dachten toen niet aan dubbelglas

• Directeur Van Dorp - Buitenplaats Doornburgh

Verwarming blijft uit

En zoals het ernaar uitziet zal de verwarming bij de heropening in februari ook niet meer aangaan. "We doen dan niet alle verwarmingen aan, neem daarom lekker een warm sjaaltje mee." Ze krijgen geen financiële steun en zijn afhankelijk van wat de overheid zal doen. De Museumvereniging heeft volgens haar in ieder geval de noodklok al geluid. "Een voormalig klooster is niet geïsoleerd, ze dachten toen niet aan dubbelglas."

Ze hoopt dan ook vurig dat cultuur ondersteund zal worden, zeker omdat kleine cultuurinstellingen het met veel vrijwilligers moeten doen. "Het is ook zeker de rol van de overheid om daar waar mensen samenkomen, waar ze opnieuw geïnspireerd kunnen raken, te steunen. Mensen komen niet meer samen in de kerk maar wel in de cultuurplekken."

De energieprijzen zijn verdrievoudigd, we kunnen het ons niet permitteren om open te blijven

• Directeur Van Dorp - Buitenplaats Doornburgh

Healey Museum

Het Healey Museum hoeft in ieder geval geen maatregelen te nemen. Liefhebbers van oldtimers hebben het afgelopen jaar de weg terug naar Vreeland weten te vinden, zowel uit het binnen- als buitenland. Daar was bijna dubbel zoveel belangstelling, 680 ten opzichte van 350 in 2021, aldus penningmeester Hartink van de instelling. "De coronaperiode zijn wij doorgekomen door vrij drastisch te bezuinigen op de vaste en variabele kosten. Gelukkig was de verhuurder van ons pand bereid om de huur aan te passen op de momenten dat we niet open konden zijn", aldus penningmeester Hartink. 

En wat de energieprijzen betreft hoeven ze zich voorlopig geen zorgen te maken: "We hebben een vast contract, hebben we geluk mee gehad, en dat was geen wijsheid", vertelt hij lachend. "Anders zou dat er flink in hakken bij zo'n groot gebouw."  

Het Vechtstreekmuseum

Het Vechtstreekmuseum kijkt tot slot ook tevreden terug op het afgelopen jaar. "De laatste tentoonstelling - De schilders van de Vechtstreek -  is erg succesvol geweest", vertelt vrijwilliger Jantien. Zij verwelkomt de bezoekers daar al 28 jaar. In 2022 waren in totaal 3700 bezoekers. "Dat was in 2021 zeker de helft minder", aldus Jantien. Het Vechtstreekmuseum is bezig om een inhaalslag te maken, zo is er veel  reclame gemaakt voor de tentoonstellingen. Ook zijn er volop thema-avonden en worden bepaalde schilderijen extra uitgelicht, en dat trekt veel bekijks.