RTV Stichtse Vecht

Ook in Stichtse Vecht volop drukte bij molens op Nationale Molendag

Met circa 150.000 bezoekers heeft de 50ste editie van de Vriendenloterij Nationale Molendag afgelopen weekend een nieuw record gevestigd. Ook in onze gemeente bezochten inwoners en bezoekers massaal de molens die werden opengesteld. (Foto een toerist bezoekt Molen de Hoop in Loenen aan de Vecht). 

Circa 850 molens in heel Nederland openden hun deuren en organiseerden allerlei activiteiten: van pannenkoeken bakken tot rondleidingen, van concerten tot oud-Hollandse spelletjes. Ook in Stichtse Vecht waren tal van molens tijdens de Nationale Molendagen geopend. “Het prachtige weer zal een belangrijke rol hebben gespeeld bij het halen van deze mijlpaal,” zegt directeur-bestuurder Nicole Bakker van De Hollandsche Molen. “Dat dit de 50ste Nationale Molendag was en dat wij dit jaar 100 jaar bestaan, zullen ook geholpen hebben.”

“Zo’n groot evenement kan niet plaatsvinden zonder de tomeloze inzet van honderden vrijwilligers op en rond de molen,” stelt Bakker. “Wij zijn hen en Het Gilde van Molenaars enorm dankbaar dat er weer zoveel enthousiasme en inzet was om al die duizenden belangstellenden te ontvangen.” De Hollandsche Molen bestaat dit jaar 100 jaar en zet zich al een eeuw lang in voor het behoud van monumentale wind- en watermolens in ons land. Daardoor telt Nederland nog steeds zo’n 1.200 molens. Molens die schitteren in het landschap, het dorp of de stad en die je vaak ook kunt bezoeken. Duizenden vrijwilligers zorgen ervoor dat de molens ook daadwerkelijk kunnen draaien en malen.