Nieuwjaarsconcert in de Pauluskerk te Breukelen

Jan Pieter Karman speelt 1 januari 2023 weer het traditionele ‘Orgelconcert op Nieuwjaarsdag' in de Pauluskerk in Breukelen. Een uur lang klinkt er feestelijke en geliefde orgelmuziek.

Het concert begint met een opgewekt en energiek speelstuk van de grote Bach: de Toccata en Fuga in d (die met de pedaalsolo’s). Verder van hem het Concerto in G-groot, een uitbarsting van vreugde, met de delen: Vrolijk, Zangerig, Vlug & Bewegelijk. Juweeltjes uit Bachs’ Orgelboekje omlijsten deze meesterwerken, onder anderen het melancholische 'Das alte Jahr vergangen ist', en het intens vrolijke 'In dir ist Freude'.

Tot zover feest met Bach in Duitsland. Nu naar Engeland en Frankrijk. Een Voluntary van John Stanley is altijd leuk om te horen; op dit concert klinkt er een Cornet-Voluntary met de delen: Rustig en Vrolijk. Daarna een Zwitsers kerstliedje, 'Noël Suisse’, vrolijk bewerkt door de Fransman Boëly. Het vormt een aangename overgang naar het laatste grote stuk van het concert: de geliefde, grote Gotische Suite van Boëllmann met onder meer het verstilde Gebed tot Onze Lieve Vrouwe en de beroemde toccata.

Allen welkom. 

Pauluskerk,
Straatweg 37 (bij de rotonde) Breukelen
De toegang is gratis; collecte na afloop voor het orgelfonds van de Pauluskerk.


Meer nieuws