Nigtevecht is defecte ophaalbrug spuugzat: 'Deze brug is gewoon niet betrouwbaar'
Wie vanuit Loenen het dorpje Nigtevecht wil binnenkomen móet over de brug die over de Vecht loopt. Dat kan meestal, maar als de brug openstaat, omdat er boten doorheen gaan, moet je even wachten. Dat wachten duurt soms wel heel lang, want regelmatig zijn er storingen waardoor de ophaalbrug niet meer naar beneden gaat. En het repareren van de storingen duurt uren.
"Het afgelopen jaar was ie al zo'n tien tot twaalf keer stuk", zegt Nigtevechter Geertjan van Oosten. "Dan staat de brug langdurig omhoog en moet de technische dienst erbij komen om de boel te repareren. Vroeger werd de brug bediend op afstand, daarna is er een brugwachter bijgekomen. Maar het gaat gewoon niet goed."
Kapotte sensor
Dit weekend was het weer raak. De ophaalbrug stond uren open en ging niet meer naar beneden. Waternet, het waterbedrijf dat de brug beheert, zegt dat het defect van de brug te maken had met een 'kapotte sensor'. "Een brug is zó gevoelig, daar is de brug in Nigtevecht niet uniek in. Een storing kan altijd voorkomen. Maar het is natuurlijk wel vervelend als je er niet langs kan. Zeker als je niet kan kiezen voor een andere route", zegt een woordvoerder van Waternet.
Hoe kan het dan dat dit soort defecten de laatste tijd vaker voorkomen? De woordvoerder laat weten dat het wellicht te maken heeft met de recente renovatie van de brug, die 'kinderziektes' met zich kan meebrengen.
Hulpdiensten
Voor de inwoners die van A naar B willen is het vervelend dat brug regelmatig dienst weigert, maar ook de hulpdiensten moeten ver omrijden bij een defect. Vooralsnog is het niet voorgekomen dat een ambulance of brandweerauto voor een open brug stond. Maar de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), die verantwoordelijk is voor de hulpdiensten, staat wel in nauw contact met de gemeente en Waternet.
"Het is in ons belang dat wegen goed toegankelijk zijn en dat dus ook deze brug goed functioneert. Het kan voorkomen dat wegen vanwege onderhoud of storingen minder goed toegankelijk zijn. Daar hebben wij begrip voor", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. "Mochten er problemen zijn met de brug bij een toekomstig incident, dan hoeft dat de hulpverlening niet in de weg te zetten. Dankzij ons fijnmazige netwerk van 71 brandweerposten in de provincie en goede afspraken met buurregio’s kan altijd een voertuig van een naburige post worden opgeroepen."
Toch kan het voor de brandweer in Nigtevecht lastig worden om het dorp te bereiken. De brandweerpost zit namelijk nu aan de 'goede kant' van de brug. "Maar", zegt Nigtevechter Geertjan Van Oosten. "De brandweer gaat binnenkort verhuizen naar de ander kant van de brug, terwijl 95 procent van het dorp aan déze kant van de brug zit. Het is dan natuurlijk vervelend dat die brug niet betrouwbaar is."
Tientallen klachten
De inwoners van het dorp hebben massaal hun beklag gedaan bij Waternet. Van Oosten: "Er zijn tientallen klachten ingediend." De beheerder van de brug belooft beterschap en de onderdelen van de brug nog eens goed na te lopen zodat storingen in de toekomst voorkomen kunnen worden. De brugwachter blijft voorlopig op z'n plek om de ophaalbrug ter plekke te bedienen.
Van Oosten hoopt er maar het beste op en blijft optimistisch. "We zijn een land van water, bruggen en rivieren dus ik ga er vanuit dat Waternet in staat is dit probleem op een goede manier voor ons dorp op te lossen."