Nigtevechtse scholen gaan samen: 'Er zijn geen andere opties'

Nigtevecht – De Nigtevechtse basisscholen De Flambouw en De Tweemaster gaan fuseren. De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met de fusie. Per 1 augustus kent Nigtevecht dan nog maar één school. De fusie is nodig vanwege het dalende aantal leerlingen.

De laatste jaren werkten de twee basisscholen uit Nigtevecht al steeds intensiever samen. De fusie komt daarom niet helemaal als een verrassing. De scholen zitten al een aantal jaar in hetzelfde gebouw. Kerst, Sinterklaas en de Kinderboekenweek worden al gezamenlijk gevierd. Ook delen de scholen de bibliotheek en krijgen kinderen samen gymles.

Geen andere opties

De scholen moeten fuseren vanwege de terugloop van het aantal leerlingen. In de gemeente Stichtse Vecht is de opheffingsnorm voor scholen 83 leerlingen. Als scholen langer dan drie jaar onder die norm zitten en geen grote scholengemeenschap achter zich hebben, wordt de school opgeheven. De Nigtevechtse scholen maakten zich daar zorgen om. “De ene school zweeft rond de zeventig. De ander rond de honderd. We willen het beste onderwijs geven en niet bezig zijn met hoe je die 83 leerlingen haalt”, vertelt Mirjam Schweppe, directeur van De Flambouw.

Een fusie is daarom noodzakelijk volgens Schweppe: “Er zijn geen andere opties. Je kan allebei apart blijven en door blijven gaan zoals nu. Maar dan blijf je de strijd om nieuwe leerlingen met elkaar aangaan. We willen die concurrentie niet meer.” Na de fusie ontstaat een school met 160 leerlingen.

De grote verh​​​​​uizing

Vandaag zijn de klassen al verhuisd.

Identiteit was ‘een dingetje’

De nieuwe fusieschool wordt een christelijke school. Er is dan geen openbare school meer in Nigtevecht. Ouders reageren positief op de fusie, maar de identiteit van de nieuwe school was wel ‘een dingetje’ volgens de directeur. “We hebben een werkgroep opgericht en zijn veel met ouders in gesprek gegaan. Uiteindelijk stemde 91 procent voor de fusie.”

De nieuw te vormen school gaat ‘De Verbinding’ heten en wordt onderdeel van de stichting Vechtstreek + Venen.