Nog altijd onduidelijkheid voor sportclubs Stichtse Vecht: ‘We staan met onze rug tegen de muur’

Stichtse Vecht – Voor de derde keer sprak de gemeenteraad gisteravond over de verdeling van geld voor het onderhoud aan de slechte buitensportvelden in Stichtse Vecht. Een slepende kwestie met veel onduidelijkheid en gefrustreerde partijen. Komt er binnenkort dan eindelijk duidelijkheid voor de sportclubs?

In totaal spraken er zeven vertegenwoordigers van sportverenigingen in Stichtse Vecht in tijdens de commissievergadering. De frustratie was bij veel clubs duidelijk merkbaar. Zo liet Bram Griffioen, voorzitter van voetbalvereniging osv NiTa, aan het begin van zijn inspraakmoment expres een stilte vallen. “Want stil zou het worden in Nieuwer ter Aa als er geen sportactiviteiten meer kunnen plaatsvinden op onze velden”, verklaarde hij zijn actie. De voorzitter vreest het faillissement van zijn club.

Clubs dreigen failliet te gaan

Eerst even terug, want waar gaat het nu eigenlijk over? Ten eerste wil de gemeente dat de verenigingen meer gaan betalen aan het onderhoud van de buitensportvelden. Het gaat om tweederde van de kosten. De gemeente zou de resterende eenderde voor haar eigen rekening nemen. Een regeling die al snel ‘de 1/3e-2/3e regeling’ is gaan heten.

Die regeling zou voor veel sportclubs financieel niet haalbaar zijn. Een kunstgrasveld vervangen kost bijvoorbeeld zo’n 300.000 euro. Een flinke kostenpost, zeker voor kleine clubs. "Waar haal je dat geld als club vandaan?" vroeg Kees Neervoort, vertegenwoordiger van negen voetbalverenigingen, zich in september al af. "Uit je kantine-omzet of door je contributie te verhogen? Dat is onhaalbaar." Een aantal verenigingen dreigt daardoor failliet te gaan.

Een loszittende naad. Volgens bestuurslid Wim Kragten (FC Breukelen) een 'nekkenbreker'.

Al jaren wordt er over gesteggeld en ondertussen wordt er weinig aan het onderhoud van de velden gedaan. Terwijl dat nou juist zo hard nodig is. De clubs kampen onder andere met verzakkingen, waterophoping, loszittende naden aan de velden.

Onduidelijkheid over regelingen

Daarom heeft de gemeente een tweede regeling voorgesteld, een aanvullende subsidieregeling om snel iets te doen aan de slechte staat van de velden. Maar zoals die regeling nu op tafel ligt, zouden clubs alleen geld krijgen voor het onderhoud aan hun velden als zij akkoord gaan met de gevreesde 1/3e-2/3e regeling. De voetbalverenigingen willen dat niet.

De twee regelingen, de 1/3e-2/3e regeling en de extra subsidieregeling, lopen geregeld door elkaar in het politieke debat. De ChristenUnie-SGP poogde gisteravond met een amendement de twee regelingen uit elkaar te halen. Zo wil de partij een passage in het huidige voorstel laten wijzigen, waardoor er niet langer meer sprake zou van een keuze voor de 1/3e-2/3e regeling. De gemeenteraad zou jaren geleden al ingestemd hebben met de 1/3e-2/3e regeling. Die zou los staan van de subsidieregeling.

Sportclubs staan er verschillend in

Atletiekvereniging OSM ‘75 uit Maarssen wil dat de raad instemt met het voorstel van de ChristenUnie-SGP. “Onze atletiekbaan is al afgeschreven. We trainen al niet meer op het veld, maar op de openbare weg. We hebben die subsidie nodig om de baan zo snel mogelijk te vervangen. Als we het veld niet vervangen dan zijn we als vereniging klaar. We staan letterlijk met onze rug tegen de muur”, zegt René Stokman, voorzitter van OSM ‘75. Voor de atletiekvereniging betekent de extra subsidieregeling licht aan het einde van de tunnel, terwijl het voor de voetbalverenigingen juist hun einde zou betekenen.

“U gelooft in sprookjes”, stak voorzitter Gert Vermeulen van FC Breukelen zijn betoog aan de commissie daarom af. “Gegoochel met getallen, negeren van KNVB normen, verdraaiing van woorden, het koppelen van oneigenlijke voorwaarden. En het sprookje eindigt met: de voetbalclubs leefden nog kort en ongelukkig.”

Eindelijk duidelijkheid?

De voetbalclubs zijn juist voor een motie van GroenLinks. Die partij wil dat de gemeente zo snel mogelijk gaat beginnen aan het onderhoud van de velden, maar niet onder de noemer van de huidige subsidieregeling. Ook ligt er een motie van Het Vechtse Verbond, Samen Stichtse Vecht en de PVV op tafel.

De politiek gaat zich nu over de voorstellen buigen. Tijdens de raadsvergadering van 21 december beslist de raad erover. Welke kant de munt ook opvalt, voor de clubs zou het in ieder geval duidelijkheid moeten gaan betekenen.