Horecaondernemer uit Breukelen hielp Oekraïners aan het werk: 'Rauw vlees vinden ze heel apart'

Medium gebakken biefstuk en het woord 'koelkast'. Een jaar geleden had waarschijnlijk geen enkele Oekraïner hiervan gehoord, nu hebben ze in het afgelopen jaar een nieuwe cultuur moeten leren kennen. Restauranteigenaar Mike Lodder uit Breukelen heeft sinds het uitbreken van de oorlog al ruim 150 vluchtelingen gehuisvest. In zijn zaak leert hij ze ook graag de fijne knepen van de Hollandse cuisine.

Mike hoefde geen seconde na te denken toen hij zich een jaar geleden bij 'Takecarebnb' aanmeldde. Dit is een organisatie die vluchtelingen aan gastgezinnen koppelt. De ondernemer kwam in contact met een Oekraïense moeder met twee kinderen en van het een kwam het ander. Inmiddels heeft hij 150 mensen gehuisvest. Daarnaast helpt hij ze met scholing en het vinden van een baan.

Op dit moment werken twee Oekraïners in de bediening en vier in de keuken. Lena (30) werkte in Cherson al in de horeca, Leo (17) volgde de koksopleiding in Oekraïne. "Hij is in zijn eentje naar Nederland gevlucht en werkt hier vanaf dag een", vertelt Mike. "Hij kent de taal niet, maar als je een bon met een bestelling achterstevoren kan lezen in een vreemde taal, dan leer je heel snel." Als kers op de taart is medewerkster Olejsa (41) thuisbakker, haar laatste gebak voor ze vluchtte maakte ze in de kleuren geel en blauw.

Doorbakken biefstuk

In het begin was het echt handen- en voetenwerk. Nu hoeven we elkaar alleen aan te kijken en dan weten ze wat ik bedoel.'' Maar dat ging net even anders tijdens het bakken van hun eerste steak: "Als ik hen de biefstukjes liet voorbereiden dan had iedereen een zwaar doorbakken stuk vlees gekregen, want rauw vlees vinden ze heel apart," vertelt hij met een knipoog.

Taal

Om Oekraïners sneller aan een baan te helpen, heeft het kabinet afgelopen week besloten om gemeenten 15 miljoen euro extra te geven voor taallessen. Het aantal werkende vluchtelingen is sinds het uitbreken van de oorlog gegroeid, in november 2022 waren het er ruim 30.000. Met de taallessen hoopt de overheid dat dit verder zal groeien en dat ze werk van hun eigen niveau kunnen vinden.

Mijn dochter was psychisch niet meer in staat om de angst te weerstaan

• Olejsa

Olejsa kan nog geen Nederlands en ook haar Engels is gebrekkig. Met Google Translate kan ze wel communiceren. Waarom ze twee maanden geleden is gevlucht? ''We moesten elke dag schuilen, zonder licht, water en verwarming. Mijn dochter was psychisch niet meer in staat om de angst te weerstaan", laat ze via haar mobiele telefoon weten. Haar dochter Alisa (11) maakte tijdens het schuilen tekeningen. Ze was zo kalm, typt Oleysa. Dat was haar manier van omgaan met de oorlog.

Dagellijkse bombardementen

Sinds het uitbreken van de oorlog zijn in Nederland 90.000 Oekraïners in gemeenten geregistreerd. Daarvan zijn door de gemeente Stichtse Vecht ruim 200 opgevangen en 150 particulier. Teruggaan naar Oekraïne is voor geen van de medewerkers een optie. "In Cherson zijn er dagelijks bombardementen. De Russen vermoorden elke dag Oekrainers," vertelt Lena geëmotioneerd. "Dat is het leven nu."


Meer nieuws