Ondernemers Maarssen helemaal klaar met stroomstoringen: 'Je kan gewoon niks meer'

PROVINCIE UTRECHT - Ondernemers in Maarssen balen flink van de zoveelste stroomstoring in hun gemeente. Gisteren viel de elektriciteit uit in grote delen van Maarssen, waardoor winkeliers de deuren moesten sluiten. Ook Brouwerij Nederland aan de Herenweg werd getroffen door de stroomstoring. "Je kan gewoon niks meer."

Gisteren viel de stroom uit bij bijna 5500 aansluitingen in onder meer Maarssen, Breukelen en delen van de stad Utrecht. Pas na ruim 13 uur waren alle problemen opgelost. Maar ondertussen moesten ondernemers hun winkels sluiten. Ook bij woonzorgcentrum Merenhoef waren er problemen.

'Het is weer zo ver'

Brouwerij Nederland produceert onder meer de Utrechtse biertjes Jochie en Wijffie, maar maakt ook bier voor andere regio's in Nederland. Maar gisteren kwam daar niet veel van terecht. "Wij zaten aan de computer en wilden gaan bottelen, totdat we het licht zagen flikkeren", vertelt ondernemer Eric Krill. "Ik dacht: het is weer zo ver. Nog geen 2 seconden later ging het licht uit en dat bleef uit. Dan kun je gewoon niks meer."

Tijdens het brouwen van bier moeten de tanks gekoeld worden en daarvoor is elektriciteit nodig. "We hebben momenteel bier dat in vergisting staat. Dat gist produceert warmte en als je dan aan het begin van dat proces staat, moeten die tanks gewoon gekoeld worden.

Volgens de ondernemer gaat het regelmatig mis in Maarssen met de stroom. Het zou al zo'n dertig keer mis zijn gegaan in twee jaar tijd. Hoe hoog de schadepost dit keer is voor de brouwerij, weet Krill nog niet. "Wij moeten nu eerst gaan bottelen, na een week weten we dan wat de smaak van het eindproduct is en hoeveel schuim er op het bier zit. Over een maand weet ik dan wat nog verkoopbaar is. Als ik ervan uitga dat niks meer verkocht kan worden, dan heb ik 60.000 euro aan schade, plus het feit dat ik niet aan mijn klanten kan leveren."

Herenweg

De ondernemersvereniging in Stichtse Vecht is het inmiddels ook zat. De Herenweg heeft jaren opengelegen voor rioolwerkzaamheden en dat leverde toen veel stroomstoringen op. "We hebben heel veel wisselende contacten gehad met de gemeente, maar het probleem is nog steeds niet opgelost", zegt Gerdine van Loon die namens de ondernemersvereniging spreekt.

"We hebben een brief gekregen van de gemeente dat de middenspanningskabel sterk verouderd is en dat Stedin die misschien nog wil vervangen. Dat betekent dat de straat nog steeds niet af is van al het gedoe". Hoe het nu moet met de schade als gevolg van de stroomstoring is nog afwachten. "Dat gaan we nu uitzoeken", zegt Gerdine van Loon.

Krill denkt dat het elektriciteitsnetwerk de grote boosdoener is van de problemen. Er moet dan ook een structurele oplossing komen, vindt hij. Gebeurt dat niet, dan overweegt hij een advocaat in de arm te nemen. "Ik ben er klaar mee, er moet nu echt wat gebeuren. Er moeten gewoon spades de grond in en er moeten kabels bij, zodat het net weer betrouwbaar wordt gemaakt. (...) Als we niks doen, wordt het alleen maar erger."

Schadevergoeding

Een schadevergoeding eisen is voor Brouwerij Nederland lastig. "Wij zitten op een terrein en de eigenaar heeft een contract met een energiemaatschappij. Die is dus de contractant, wij betalen alleen maar een deel van het gebruik en staan niet in contact met Stedin. We zouden met de ondernemers van het terrein het probleem moeten opknappen, maar er is voldoende bereidheid om daar samen in op te trekken."