Ondertekening intentieovereenkomst: Samen zorgen voor meer zon op dak

Donderdag 2 november 2023 ondertekende wethouder Dick Polman de intentieovereenkomst Zonnepartners Stichtse Vecht. Met de ondertekening van deze overeenkomst spreken de betrokken partijen zich uit om gezamenlijk de doelstellingen voor meer zonnepanelen op grootschalige (bedrijfs)daken te halen. Dat doen ze onder de naam Zonnepartners Stichtse Vecht.

Samenwerking met experts in zonne-energie

Zorgen voor zonnedaken kan de gemeente niet alleen. We hebben andere partijen nodig die expert zijn in zonne-energie. Iedere Zonnepartner heeft vakkennis in huis om hier bij te helpen. Om de samenwerking te onderstrepen is de intentieovereenkomst getekend.

Wie zijn de Zonnepartners?

De Zonnepartners zijn Stichting Duurzame Vecht, Energiecoöperatie 2030.nu, Schooldakrevolutie, Energie Collectief Utrechtse Bedrijven (ECUB), Ondernemersvereniging Stichtse Vecht, Energiefonds Utrecht en de gemeente Stichtse Vecht. De gemeente is de coördinator van het project en draagt financieel bij aan de werkzaamheden van de Zonnepartners.

Voor ondernemers

Het uitvoeren van een zonnedak is niet altijd makkelijk. Daarom willen we als gemeente ondernemers ondersteunen. We helpen hen met het uitzoeken van onder meer de technische en financiële mogelijkheden.

Invloed van vol stroomnet op uitvoering zonnedaken

Onze behoefte aan elektriciteit neemt toe. Maar er is een grens aan hoeveel elektriciteit het stroomnet kan verwerken. Door een te hoge vraag naar stroom raakt het net overbelast. Dit heet netcongestie. Wethouder Dick Polman: ‘Netcongestie zal de realisatie van zonnedaken beïnvloeden. Wij blijven optimistisch kijken naar de mogelijkheden die we kunnen benutten en roeien tegen de stroom van de netcongestie in.’

Afspraken over het opwekken van duurzame energie

In het uitvoeringsprogramma ‘Op weg naar nieuwe energie 2023-2026’ is afgesproken om deze doelstellingen te gaan behalen door te zorgen voor grootschalige zonnedaken en zonnevelden.

Vragen?

Met vragen over dit project kun je contact opnemen met Hans Kostense (projectleider grootschalig zon op dak) via het algemene telefoonnummer 14 0346.

Van links naar rechts op de foto

Norbert van den Eijnden (Stichting Duurzame Vecht), Guus Ydema (Energiecoöperatie 2030.nu), Cilian Terwindt (Schooldakrevolutie), wethouder Dick Polman (gemeente Stichtse Vecht), Lex Meijers (Energie Collectief Utrechtse Bedrijven), Rijchart van Oord (Ondernemersvereniging Stichtse Vecht) en Hans Kostense (gemeente Stichtse Vecht).

Niet op de foto, maar wel onderdeel van de intentieovereenkomst: Louwe Brink van Energiefonds Utrecht.