Onthulling Informatiebord over neergestort jachtvliegtuig WOII in

Luitenant Henk Sitter voerde op 14 mei 1940 samen met andere D21 jachtvliegtuigen een verkenningsmissie uit. Hij kreeg te kampen met een motorstoring en moest landen, maar wist toen niet exact waar dat was. Het bleek bij Portengen te zijn. Hij stak het vliegtuig in brand en ging er vandoor. Op 4 mei verrichtte burgemeester Ap Reinders verrichtte de onthulling van het informatiebord samen met de zoon en dochter van luitenant Henk Sitter.

Sitter heeft in de meidagen zes missies uitgevoerd en op de eerste dag liep zijn vliegtuig al 52 kogelgaten op. Na de capitulatie van Nederland wordt hij gevangen genomen. Kort daarna wordt hij vrijgelaten om vervolgens in 1943 weer in krijgsgevangenschap genomen te worden. In 2014 is Henk Sitter op 97 jarige leeftijd overleden. Hij kreeg een militaire begrafenis. Postuum is hij onderscheiden met het Mobilisatie Oorlogskruis.

Het herinneringsbord is er gekomen op initiatief van de heer D.A. Verbrugge. De Stichting 4-5 mei Stichtse Vecht heeft er in samenwerking met de gemeente Stichtse Vecht voor gezorgd dat het herinneringsbord nu kan worden geplaatst.

Informatieborden in Stichtse Vecht

In 2022 is het eerste informatiebord onthuld en het is de bedoeling dat er in de toekomst meer van deze borden komen op plaatsen in Stichtse Vecht waar tijdens de Tweede Wereldoorlog memorabele gebeurtenissen plaatsvonden. Door het scannen van een QR-code kunnen belangstellenden achtergrondinformatie opvragen.

Gezamenlijk initiatief

De informatieborden zijn een gezamenlijk initiatief van de Stichting 4 en 5 mei Stichtse Vecht en de gemeente Stichtse Vecht, mede geïnspireerd door enkele artikelen van journalist Douwe Anne Verbrugge over vergeten gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

Donderdag 4 mei onthulde burgemeester Ap Reinders een herinneringsbord tussen Portengen 114 en Portengen 116, Kockengen.

Verhalen doorgeven

Het bestuur van de Stichting 4 en 5 mei Stichtse Vecht en de gemeente Stichtse Vecht vinden het belangrijk dat verhalen over de Tweede Wereldoorlog niet verloren gaan en worden doorgegeven aan nieuwe generaties. De Stichting en gemeente kijken de komende periode gezamenlijk wat andere locaties kunnen zijn waar een informatiebord goed tot zijn recht zou kunnen komen.

Burgemeester Ap Reinders: “Er zijn steeds minder mensen die Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt. Het is juist daarom zo belangrijk om de gebeurtenissen en de verhalen te blijven delen met elkaar en door te geven aan volgende generaties. De informatieborden zoals in Portengen dragen hieraan bij.”

Een aantal D21’s op Schiphol in 1939/1940

Bron: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie


Meer nieuws