Open brief van burgemeester Ap Reinders

Naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen heeft burgemeester Ap Reinders een brief aan inwoners geschreven. (Archieffoto Rondom de Raad).

Beste inwoners,

Amper twee maanden na het afschalen van de coronamaatregelen zien we dat de ziekenhuizen weer volstromen met coronapatiënten en de zorg onder druk staat. Om het aantal besmettingen te beperken, heeft het kabinet vrijdag 12 november de coronamaatregelen opnieuw aangescherpt. Een flinke tegenslag en erg zuur.

Het is een hard gelag voor de mensen die zo ziek worden dat ze naar het ziekenhuis moeten. Voor hun naasten die zich zorgen maken. Frustrerend en ingrijpend voor degenen die voor de zoveelste keer horen dat hun ingreep of operatie moet worden uitgesteld. Voor de harde werkers in de zorg die door de lange duur van de pandemie op hun tandvlees lopen, is het om moedeloos van te worden. En het is een teleurstelling omdat we hoopten dat met de vaccinaties dat het ergste achter de rug was.

We willen dit zo graag achter ons laten. We willen vooruit, maar weten nu dat er geen gemakkelijke weg uit de coronacrisis is. De vaccinaties helpen, maar daarmee zijn we er nog niet. De basisregels helpen ook, maar dan moet echt iedereen zich er aan houden. Dus moeten we nu weer inleveren. We komen onderweg hindernissen tegen. Na de stappen vooruit komt soms ook weer een stap achteruit.

Als we niet op korte termijn een dalende lijn gaan zien dan zullen er meer maatregelen komen. Om het virus te bestrijden en de zorg te ontlasten kunnen dat moeilijke maatregelen zijn. Misschien raken de maatregelen u harder dan uw buurman of buurvrouw. Misschien wel andersom. Dat kan oneerlijk of onrechtvaardig voelen. Dat kunnen maatregelen zijn die ingaan tegen principes van u of een ander. En voor sommigen moeilijk te verkroppen zijn en die voor hoofdbrekens zorgen. Dat kan ik mij goed voorstellen.

Ook ik maak mij zorgen. Allereerst natuurlijk om het groeiend aantal besmettingen en zieken. Maar ook over wat deze tegenvaller en de lange duur van de crisis met ons doet. Wat het van ons vraagt. En hoe we hier als gemeenschap op zullen reageren. Over de discussies die dit oproept. Het soms verhitte gesprek. Op sociale media. Thuis. In vriendengroepen. Meningen lopen uiteen en standpunten verharden. Het is verleidelijk om de schuld bij een ander te leggen. Of de ander verantwoordelijk te maken voor de weg uit de crisis. Maar dat gaat ons niet uit deze crisis helpen.

Wat ons helpt, is kijken wat een ieder zelf kan doen. Voor zichzelf en voor een ander. Denk om uw gezondheid. Houd u echt aan de basisregels. Houd 1,5 meter afstand, was vaak en goed uw handen, blijf thuis bij klachten en laat u direct testen. Werk thuis tenzij het echt niet anders kan en zorg voor voldoende frisse lucht. Ik kan me voorstellen dat u daar misschien helemaal geen zin meer in hebt. “Ik doe toch al zo lang mee met allerlei maatregelen: en heeft dat ons geholpen?” Of: “De rek is eruit.” Dat zijn gedachten die in meer of mindere mate de achterliggende maanden bij ons allemaal wel eens door het hoofd moeten zijn gegaan.

Maar weet één ding: alleen u kunt het verschil maken. Voor uzelf, voor uw naasten, uw buren en collega’s, voor de medewerkers in de zorg en de mensen die dringend ziekenhuiszorg nodig hebben. Ik vraag u ook om naar elkaar om te kijken en begrip voor elkaar te blijven opbrengen. Ieder van ons heeft het recht op een eigen mening, misschien een andere dan u bent toegedaan. Dat zullen we van elkaar moeten kunnen accepteren. Laten we voorkomen dat we tegenover elkaar gaan staan. Heb respect voor elkaar, ook al bent u het niet met elkaar eens.

Vaccinatie is een bewezen, effectieve manier om uit de pandemie te komen. Daarom vraag ik u, met respect voor uw beslissing, om het toch in overweging te nemen. Laat u bij twijfel goed informeren. Dat kan bij de GGD of ga in gesprek met uw huisarts. Wilt u zich niet vaccineren, dan is dat een goed recht. Maar ook dan geldt: houd u aan de basisregels. Blijf thuis bij klachten en laat u direct testen; bescherm uzelf en de ander.

Samenleven doen we niet alleen. Hou vol, neem verantwoordelijkheid en blijf gezond!

Ap Reinders
Burgemeester